UE, pregatita sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei. Aurescu reafirma la Riga pozitia Romaniei favorabila mentinerii regimului acestora
Uniunea Europeana este pregatita sa inaspreasca sanctiunile impuse Rusiei, in cazul agravarii situatiei in estul Ucrainei, unde un armistitiu fragil intre rebelii prorusi si armata ucraineana este in vigoare din 15 februarie, a anuntat vineri sefa diplomatiei UE, Federica Mogherini, citata de Sputnik.
"Stim cu totii ca puterea noastra consta in unitate, fie ca este vorba de sanctiunile pe care le-am impus deja si pe care le-am putea extinde pe viitor daca situatia se va agrava, fie ca este vorba de sprijinul oferit Ucrainei sau fie ca este vorba de dialogul politic si procesul diplomatic", a declarat Federica Mogherini, la Riga, la finalul primei zile a reuniunii informale a ministrilor de Externe din UE.
"Suntem uniti in fiecare demers pe care il intreprindem cu privire la Rusia si in raport cu situatia din Ucraina", a conchis sefa diplomatiei europene.
Ministrul leton de Externe Edgars Rinkevics a anuntat la randul sau ca sefii diplomatiilor europene "iau in calcul noi sanctiuni impotriva Rusiei in cazul agravarii situatiei in Ucraina si incalcarii Acordului de la Minsk", semnat la 12 februarie in vederea solutionarii conflictului din estul Ucrainei, relateaza agentia rusa de stat Tass.
Aurescu reafirma la Riga pozitia Romaniei favorabila mentinerii regimului de sanctiuni pentru Rusia
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri si sambata, la reuniunea informala a ministrilor afacerilor externe din statele membre UE de la Riga, el reafirmand pozitia Romaniei favorabila mentinerii regimului de sanctiuni, in contextul conflictului din Ucraina.
Potrivit unui comunicat de presa al MAE, ministrii de externe europeni au dezbatut pe larg ultimele evolutii din Ucraina, cu accent pe implementarea acordului Minsk II. In acest context, au fost analizate si relatiile Uniunii Europene cu Federatia Rusa.
Bogdan Aurescu a semnalat importanta aplicarii rapide si neconditionate a Acordurilor de la Minsk din 12 februarie 2015, care sunt de baza pentru ca reprezinta o foaie de parcurs, un traseu spre solutionarea politica a conflictului din Ucraina si a aratat ca un prim rezultat pozitiv al Acordurilor il constituie incetarea violentei in estul Ucrainei, desi aceasta nu este deplina.
Ministrul de Externe a reafirmat pozitia Romaniei favorabila mentinerii regimului de sanctiuni, in contextul actual, apreciind ca acesta constituie o parghie eficienta, care trebuie mentinuta pana la aplicarea deplina a Acordurilor de la Minsk, astfel incat sa determine un angajament politic autentic, in eforturile de imbunatatire a situatiei din teren si in procesul de implementare a Acordurilor.
"In egala masura, a aratat Bogdan Aurescu, UE trebuie sa fie pregatita pentru adoptarea de noi sancțiuni daca se reiau luptele, de exemplu in zona orașului Mariupol, sau daca aplicarea Acordurilor de la Minsk este blocata in alte aspecte ale acestora", se mai arata in comunicatul MAE.
Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, ca este esential ca UE sa sprijine implementarea pasilor succesivi incetarii focului si retragerii armamentului greu, din Acordurile de la Minsk, in caz contrar, existand riscul de a asista la o "transnistrizare" a estului Ucrainei, fara perspectiva solutionarii politice complete a crizei si ,totodata, a pledat pentru o strategie a relatiilor UE cu Rusia, care sa aiba in vedere ansamblul situatiei din Vecinatatea Estica.
Fostul sef al spionajului si fiul fostului premier ucrainean, scosi de pe lista UE de sanctiuni
Uniunea Europeana l-a scos pe fostul sef al serviciilor ucrainene de securitate SBU de pe lista de sanctiuni si a prelungit masurile impuse celorlalti membri ai clanului Ianukovici, relateaza site-ul EUObserver.
Oleksandr Iakimenko, fostul director al Serviciului ucrainean pentru Securitate Interna (SBU) nu mai are blocata averea de pe teritoriul Uniunii, potrivit gazetei oficiale de vineri. Au fost scosi de lista si Aleksii Azarov, fiul fostului premier, si Andrii Portnov si Igor Kalinin, fosti consilieri ai lui Viktor Ianukovici. Cei trei au fost introdusi pe lista deoarece erau vizati, in Ucraina, de anchete declansate in baza unor suspiciuni de deturnare a unor fonduri de stat.
Bruxellesul a prelungit insa sanctiunile impuse fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici si altor 17 membrilor al clanului sau - cunoscut sub numele de "Familia". Cele mai multe dintre ele, pentru o perioada de un an. Insa, in cazul a patru persoane sanctiunile au fost prelungite doar cateva luni - pana pe 6 iunie - reflectand progrese in procedurile din Ucraina. Cei patru sunt Viktor Ianukovici, fiul fostului presedinte, fostul ministru al Justitiei Olena Lukas, omul de afaceri Serghii Kliuiev si fostul ministru al Educatiei Dmitro Tabacinik.
Scoaterea de pe lista, mai ales a lui Iakimenko, este considerata o lovitura simbolica atat pentru Bruxelles, cat si pentru noile autoritati de la Kiev, in contextul in care SBU este considerat de ucraineni vinovat ca a fost implicat in planuirea unor asasinate, comise inclusiv de lunetisti, si rapiri, in timpul protestelor din capitala.
Inabilitatea autoritatilor ucrainene de a dovedi vinovatia unor membri-cheie ai "Familiei" risca sa fie perceputa drept un semn al incompetentei acestora sau, mai rau, a complicitatii cu vechiul regim.
Bruxellesul a luat aceste decizii in contextul unei aparente acalmii pe frontul din estul Ucrainei. Insa NATO acuza Rusia ca a comasat aproximativ 12.000 de militari in Donbas si denunta pregatiri pentru un nou asalt. Pe teren, o bomba a explodat vineri la Harkov, un oras din nord-estul Ucrainei aflat sub controlul autoritatilor, al doilea atac de acest tip comis in ultima saptamana.
UE a prelungit recent sanctiunile impuse Rusiei si a amenintat cu noi sanctiuni economice in cazul in care situatia de pe teren va impune aceasta decizie. Insa occidentalii par sa aiba pozitii tot mai diferite fata de modul in care sa fie gestionata criza. Congresmeni americani influenti au indemnat Casa Alba sa inarmeze militarii ucraineni, o idee respinsa de catre Germania si Franta. In cadrul UE, Polonia si Marea Britanie au ridicat si ele problema furnizarii de armament si impunerii unor noi sanctiuni, in timp ce Ciprul, Ungaria si Italia isi cultiva legaturile de prietenie cu Rusia.
Doar 15% dintre germani cred ca Rusia este un partener credibil - sondaj
Doar aproximativ 15 la suta dintre cetatenii germani cred ca Rusia este un partener de incredere pe scena internationala, potrivit unui sondaj citat de editia germana a cotidianului The Local.
In schimb, 81% dintre persoanele intervievate de Institutul ARD Deutschlandtrend cred ca Rusia nu este un partener credibil.
Potrivit sondajului, doar 13% dintre germani cred ca Acordul de la Minsk va conduce la pace in estul Ucrainei. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, se va deplasa vineri la Riga pentru o intalnire cu omologii sai din statele europene pe tema crizei ucrainene.