Criza din Rusia a ajuns la Kremlin. Putin isi taie salariul cu 10%, alaturi de cele ale premierului, ministrilor si ale altor demnitari si functionari publici
Vladimir Putin. Kremlin. Foto: AFP/Mediafax
Presedintele rus Vladimir Putin si-a taiat propriul salariu cu 10%, alaturi de cele ale premierului, al procurorului general, al ministrilor si al oficialilor de la Kremlin, anunta agentia de presa Tass.
Decretul semnat de presedintele Rusiei se aplica si altor functionari publici de la Moscova si vine ca urmare a crizei cu care se confrunta economia tarii, pe de o parte ca urmare a sanctiunilor UE si SUA in urma implicarii Rusiei in conflictul din Ucraina, iar pe de alta parte din cauza prabusirii pretului petrolului, principala sursa de venituri la buget.
Masura urmeaza sa se aplice incepand cu data de 1 mai.
Din cauza declinului pretului petrolului si a contractiei economice care provoaca agravarea deficitului bugetar, Guvernul Rusiei intentioneaza, totodata, sa cheltuiasca in acest an peste 50 de miliarde de dolari din Fondul de Rezerva, adica mai mult de jumatate din fondurile totale existente.
Tatiana Nesterenko, secretar de stat in Ministerul rus de Finante, a declarat vineri ca guvernul va cere Parlamentului sa permita cheltuirea in acest an a pana la 3.200 de de miliarde de ruble (52,36 miliarde dolari) din Fondul de Rezerva, suma care include 500 de miliarde de ruble prevazute deja in buget, potrivit Reuters.
Majorarea arata ca Rusia ar putea cheltui intr-un singur an peste jumatate din Fondul de Rezerva, in prezent in valoare de 85 de miliarde de dolari, din cauza situatiei precare a finantelor guvernamentale.
Guvernul de la Moscova revizuieste in prezent bugetul pe 2015, care a fost conceput in baza unui pret al petrolului de 100 de dolari pe baril, cu mult peste nivelul actual de aproximativ 60 de dolari pe baril. Membri ai guvernului au declarat anterior ca bugetul va fi revizuit luand in considerare un pret mediu al petrolului de 50 de dolari pe baril.
Veniturile bugetare sunt cu mult sub asteptarile initiale si din cauza contractiei economice provocata de sanctiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.
Ministerul estimeaza pentru 2015 un deficit bugetar de 3,7% din PIB, o crestere mare de la prognoza anterioara de 0,6%.
Majorarea deficitului reflecta o scadere semnificativa a veniturilor comparativ cu estimarile initiale. Pentru acest an sunt asteptate venituri de 12.500 miliarde de ruble (201,6 miliarde dolari), fata de suma inclusa in buget, de 15.100 miliarde de ruble.
Pe acelasi subiect: