Liderii celor 27 de state UE au adoptat, in noaptea de miercuri spre joi, la Bruxelles, un "text" comun privind criza greaca, a anuntat presedintele francez.

"Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro si sa-si respecte angajamentele", a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy.

Cancelarul german, Angela Merkel, a facut din respectarea angajamentelor, in special reducerea deficitelor si reformele structurale, o conditie prealabila pentru mentinerea Atenei in zona euro.

Herman Van Rompuy a amintit "eforturile importante facute de cetatenii greci" si "solidaritatea considerabila" a zonei euro, care a "acordat, alaturi de FMI, aproape 150 de miliarde de euro pentru a sustine Grecia incepand din 2010".

"Continuarea reformelor cruciale pentru a reveni la o datorie sustenabila, incurajarea investitiilor private si consolidarea institutiilor (Greciei) sunt cele mai bune garantii pentru un viitor mai bun in cadrul zonei euro" si "speram ca dupa alegeri, noul Guvern grec va face aceasta alegere", a conchis Van Rompuy.

"Noi respectam procesul democratic din Grecia", a adaugat la randul sau presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Sa lasam grecii sa se exprime la 17 iunie", la alegerile legislative, a subliniat el.

"Dar este de asemenea important sa adaugam ca astazi, Consiliul European a trimis un mesaj clar Greciei: vrem sa ramana in zona euro, o sustinem si asteptam evident ca Grecia sa-si respecte angajamentele", a precizat el.

Conform declaratiei, "finantari si instrumente sunt mobilizate pentru a aduce Grecia pe drumul cresterii si al infiintarii de locuri de munca". "Am propus sa facem totul pentru a utiliza posibilitatile de fonduri structurale pentru a ajuta Grecia, deci un mesaj pozitiv", a afirmat cancelarul german, Angela Merkel.

Francois Hollande a "pledat" pentru ca aceste fonduri structurale "sa poata fi mobilizate rapid pentru ca cresterea economica in Grecia sa poata fi incurajata intr-un termen foarte scurt".

Potrivit presedintelui francez, acest lucru ar trebui sa le permita alegatorilor greci sa aiba "incredere in solidaritatea zonei euro" si "sa spuna ca au obligatii de respectat, dar si perspective".

Premierul grec: "Nu s-a discutat despre un plan de iesire a Greciei din zona euro la summit"

Liderii europeni nu au "avut nicio discutie" despre un plan de iesire a Greciei din zona euro in cadrul summitului de la Bruxelles, a subliniat premierul grec Panagiotis Pikrammenos, dupa ce Atena a dezmintit zvonuri in acest sens, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

"Nu s-a tinut nicio discutie pe acest subiect", a subliniat el in cadrul unei conferinte de presa dupa ce a fost intrebat despre publicarea in presa a zvonurilor conform carora li s-a cerut membrilor zonei euro sa pregateasca planuri de iesire a Greciei din zona euro.

In cursul unei intalniri bilaterale cu Merkel, cancelarul german s-a aratat "surprinsa si enervata ca aceasta problema a fost ridicata", a declarat el.

Intrebat daca Grecia ar fi ajutata de extinderea perioadei de rambursare a datoriilor sale, ministrul de Finante George Zanias a apreciat ca "asta ar putea ajuta, insa aceasta necesita in acelasi timp finantari aditionale din partea creditorilor nostri si tine de ei sa decida daca sunt sau nu pregatiti sa o faca".

Cu cateva ore inainte, ministrul grec de Finante a dezmintit "categoric" zvonurile privind un plan de iesire a Greciei din zona euro.

"Ministrul grec de Finante dezminte categoric articolele conform carora in cadrul unei teleconferinte desfasurata (luni) in cadrul Eurogrup, el le-a solicitat membrilor zonei euro sa pregateasca planuri pentru a face fata unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro". a indicat acesta intr-un comunicat.

"Acest gen de articole nu corespund realitatii si ascund efortul pe care tara il face pentru a se confrunta cu problemele sale", conform textului ministerial.