Discutiile pentru cresterea stabilitatii bancilor intra intr-o saptamana care ar putea fi cruciala, cu Londra aproape izolata dupa aproape un an de diplomatie in culise pentru atenuarea unei campanii impotriva bonusurilor, declansata de Parlamentul European. 

Franta sustine cererea PE pentru limite mai stricte la bonusurile care depasesc salariul, iar o majoritate clara - inclusiv Germania - vrea un compromis, pentru a nu fi intarziate reforme ale reglementarilor privind capitalul bancilor.  Aceasta situatie permite Irlandei, stat care detine presedintia UE in prezent, sa ceara Marii Britanii sa accepte termeni care pot fi transmisi PE. Irlanda este increzatoare ca exita deja o majoritate puternica. 

Oficialii britanici incearca sa obtina revizuiri ale proiectului de compromis, care impune un raport de 1/1 intre bonus si salariu, cu posibilitatea de a ridica acest raport la 2/1 cu sprijinul unei supermajoritati a actionarilor.  Sansele ca Marea Britanie sa obtina o crestere sau redefinire a raportului 2/1 sunt reduse, au afirmat diplomati citati de Financial Times. 

Guvernul de la Londra afirma ca impunerea unei astfel de limite pentru bonusuri va incuraja salarii fixe mari, va submina stabilitatea financiara si regulile pentru recuperarea bonusurilor in anumite cazuri. Institutiile de credit au inceput sa implementeze astfel de reguli in ultimii ani.  Directorii bancilor importante i-au cerut premierului britanic, David Cameron, sa se opuna cu inversunare limitelor. 

"Bancile intra in panica. Au crezut intotdeauna ca Marea Britanie si Germania le vor salva", a afirmat un diplomat european. Un plafon strict al pachetelor salariale la banci ar putea avea implicatii si in alte sectoare. Parlamentarii europeni cer deja ca versiunea mai dura a acestor reguli sa se aplice fondurilor de hedging si managerilor de fonduri, care in prezent se supun reglementarilor pentru banci.