Balta cu garantii a secat. Lacomia bancherilor dinaintea crizei se intoarce impotriva lor. Lista curiozitatilor executate silit
Lacomia bancherilor dinaintea crizei se intoarce acum impotriva lor. Multi au dat imprumuturi cu ochii inchisi, iar acum au ajuns sa execute silit balti fara peste, terenuri de fotbal in panta sau vapoare vechi de 100 de ani, puse gaj de clientii care n-au mai putut sa achite ratele. O parte din aceste "comori" stau nevandute de peste doi ani.
Sageata din Buzau poate intra in istorie ca prima comuna din Romania unde a fost executata silit o balta fara peste.
Balta Costeiu se intindea pe o suprafata de peste 200 de hectare. Acum doi ani si jumatate, intr-o noapte, cineva a venit, a dat drumul la apa si totul a secat. Acum pe fundul lacului pot sa pasca linistite animalele.
Balta a fost sabotata in 2010. Intre timp, si cladirile din jur, ridicate cu credit de la banca, s-au transformat in ruine. Pretul pentru ce-a ramas ajunge la 150.000 de euro.
In Mures, la Tarnaveni, unde o banca cere 260.000 de euro pentru un teren de fotbal satesc "aproape orizontal", potrivit descrierii din anuntul de executare stilita. Este locul unde s-a lansat in fotbal Ladislau Boloni. Evident, terenul a vazut si zile mai bune.
Proprietatile anterioare sunt insa adevarate bijuterii pe langa o casa de lemn construita in 1937 care vine la pachet cu bucataria in curte. Sau o casa batraneasca din comuna Falciu, judetul Vaslui, data in folosinta in 1948.
Lista curiozitatilor executate silit continua cu trei vapoare din Drobeta Turnu Severin, unde cu 200.000 de de euro puteti cumpara navele Amalia, Hera si Bazias.
Apar pe site-urile de executari silite si blocuri intregi. Unele proiecte sunt doar pe jumatate terminate.
In Otopeni, banca a finantat ce credea ca va fi un impunator complex rezidential cu 14 blocuri. Din 2009 insa, aici nu s-a mai pus nicio caramida. Iar acum spera ca va recupera de pe scheletele lasate in urma peste 4 milioane de euro.
Alte cladiri au fost terminate, dar au intrat pe mana bancilor deoarece proprietarii n-au mai gasit cumparatori.
In noiembrie 2006, incepeau lucrarile de constructie la un complex de apartamente din Olimp. Se spunea atunci ca este cel mai mare proiect imobiliar din sudul litoralului. In 2008, lucrarile ar fi trebuit sa fie gata. Viitorilor posibili proprietari li se promiteau - pe langa vederea la mare - piscine in aer liber, restaurant sau locuri de jocuri pentru copii. In total, s-au investit in jur de 15 milioane de euro. Banca il vinde acum cu 8 milioane.
Se executa inclusiv proprietati de pe lista monumentelor istorice. De exemplu, o vila se da cu doua milioane si jumatate de euro. Pretul este redus cu 25%, semn ca bancherii n-au gasit clienti dornici sa dea atatia bani.
O analiza publicata de Ziarul Financiar arata ca bancile din Romania au dat credite de 6 miliarde de euro pe care s-ar putea sa nu le mai recupereze niciodata.