UE amana aplicarea Acordului de liber-schimb cu Ucraina pana la sfarsitul anului 2015, dupa ce Bruxellesul va avea negocieri si cu Moscova
Acordul de asociere UE-Ucraina urmeaza sa fie ratificat marti de Parlamentul European si de Legislativul de la Kiev. Insa Comisia Europeana a anuntat ca documentul va putea fi aplicat abia la sfarsitul anului 2015.
"Avem la dispozitie 15 luni pentru continuarea discutiilor. (....) Am ajuns la un acord in vederea prelungirii, pentru aceeasi perioada, a masurilor comerciale provizorii", care prevad reducerea taxelor vamale pentru anumite produse ucrainene destinate pietelor europene, a explicat Karel De Gucht, comisarul UE al Comertului.
"In acest fel, avem spatiu pentru a discuta orice probleme ar aparea, iar cele trei parti vor putea stabili ce trebuie facut de la 1 ianuarie 2016. Sper ca vom ajunge la o solutie", a spus Karel De Gucht.
Decizia vine in contextul in care tebsiunile dintre Bruxelles si Moscova au atins cote maxime, din cauza conflictului din Ucraina si a sanctiunilor economice dure pe care Occidentul le-a impus Rusiei.
Presedintele Vladimir Putin a declarat, in acest conext, ca analizeaza posibilitatea adoptarii unor contramasuri la sanctiunile occidentale, insa acestea nu trebuie sa fie in dezavantajul economiei ruse.
Consilierul Kremlinului, Andrei Belusossov, a avertizat ca, pe langa emabargoul alimentar decretat la inceputul lui august, Moscova ar putea restrictiona importurile anumitor masini sau al produselor de consum, printre care imbracaminte.
"Guvernul se gandeste la acest lucru, pregateste propuneri", a declarat Vladimir Putin la summitul Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Dusanbe.
"Daca Guvernul va ajunge la concluzia ca astfel de masuri raspund intereselor economiei ruse, le vom adopta. Dar nu vom face acest lucru doar pentru a arata ce tari suntem si a suferi chiar noi prejudicii", a adaugat el.
Seful statului rus a recunoscut ca embargoul alimentar are si "efecte negative", dar a asigurat ca acestea sunt "minime". El a adaugat ca sanctiunile au "stimulat dezvoltarea agriculturii" ruse.
Preturile unor produse alimentare, printre care carne sau peste, au inceput sa creasca dupa embargoul impus de Rusia asupra produselor alimentare din Occident.
Pe acelasi subiect: