"Un acord politic a fost gasit pentru o serie de sanctiuni economice", in cursul reuniunii ambasadorilor celor 28 de state membre, a anuntat un purtator de cuvant al Serviciului diplomatic european. 

Sanctiunile vizeaza blocarea accesului la pietele financiare europene, interzice vanzarile de armament, comertul cu tehnologii sensibile si cu bunuri de uz militar si civil. 

In plus, Bruxellesul a decis blocarea activelor a patru oameni de afaceri rusi apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, acuzati ca beneficiaza de anexarea Crimeei. 

Identitatile persoanelor si ale entitatilor sanctionate vor fi publicate miercuri in Jurnalul oficial al Uniunii Europene.

Noile sanctiuni economice impotriva Rusiei adoptate marti de ambasadorii statelor membre UE erau "inevitabile", afirma cancelarul Germaniei, Angela Merkel, citata de AFP. 

"Decizia luata astazi era inevitabila", a declarat Merkel, cerand Kremlinului sa opteze pentru "detensionarea situatiei si pentru cooperare" in conflictul din estul Ucrainei. 

"Sanctiunile UE pot fi revizuite, dar sunt posibile si masuri suplimentare", a adaugat Merkel. 

"Sanctiunile economice nu sunt un scop in sine, dar in momentul actual erau inevitabile. Anexarea Crimeei si actiunile destabilizatoare din estul Ucrainei sunt inacceptabile", a subliniat cancelarul german. 

Surse diplomatice anuntau de luni ca Uniunea Europeana a decis sa inghete activele unui om de afaceri rus, acuzat ca a beneficiat de pe urma anexarii Crimeei, urmand sa sanctioneze in acelasi mod alti trei oligarhi apropiati de presedintele rus Vladimir Putin. Uniunea Europeana va sanctiona, de asemenea, trei entitati economice active din Crimeea si lideri ai miscarilor separatiste din estul Ucrainei, a precizat sursa citata.

Autoritatile germane au insistat asupra sanctionarii oligarhilor. "Trebuie sa le inghetam conturile bancare in capitalele europene si sa le retrage autorizatiile de calatorie", a anuntat sambata vicecancelarul german Sigmar Gabriel. "Trebuie sa facem acest lucru saptamana viitoare", a insistat el.

"Liderii europeni sunt constienti de riscurile unor represalii din partea conducerii din Rusia", a declarat o sursa apropiata de negocierile asupra unor noi sanctiuni. "Putin va incerca sa-i divizeze pe europeni si actiunea sa va fi un test pentru unitatea Uniunii Europene", a adaugat aceasta sursa.

Uniunea Europeana a plasat deja pe lista neagra 87 de persoane si 20 de entitati ruse carora le sunt interzise vizele de intrare pe teritoriul european si ale caror conturi sunt inghetate in UE.

UE a plasat deja pe lista neagra numerosi membri ai Consiliului national de securitate rus, carora li s-a adaugat, sambata, seful Serviciului federal de securitate (FSB), Nikolai Bortnikov, seful serviciilor de informatii externe, Mihail Fradkov, si secretarul Consiliului de Securitate rus, Nikolai Patrusev, fost sef al FSB.

UE si-a inasprit pozitia dupa prabusirea, la jumatatea lui iulie, a unui avion malaysian in estul Ucrainei, atribuita unui tir cu racheta al separatistilor prorusi. Aceasta drama, care a provocat moartea a 298 de persoane, i-a determinat pe europeni sa sanctioneze economia rusa, in timp ce erau divizati pe aceasta tema.
 
Hollande, Obama, Merkel, Cameron si Renzi pledeaza pentru "sanctiuni coordonate" impotriva Rusiei

Liderii francez, american, german, britanic si italian s-au declarat luni favorabili unor "sanctiuni coordonate" impotriva Rusiei, acuzata ca "livreaza in continuare arme" separatistilor din estul Ucrainei, potrivit unor comunicate ale Casei Albe si Downing Street, relateaza AFP.

In timp de luptele in estul Ucrainei continua, François Hollande, Barack Obama, Angela Merkel, David Cameron si Matteo Renzi Alors au avut o discutie telefonica luni seara.

Downing Street a anuntat ca "ultimele informatii provenind din regiune sugereaza ca Rusia continua sa transfere insurgentilor armament prin frontiera cu Ucraina, chiar si dupa prabusirea zborului MH17".

"Liderii au convenit ca intreaga comunitate internationala trebuie sa impuna Rusiei costuri suplimentare cat mai curand", mentioneaza comunicatul britanic.

"Ei sunt de acord ca sanctiunile ar trebui sa serveasca la exercitarea unei presiuni asupra Rusiei, pentru a permite gasirea unei solutii diplomatice pentru aceasta criza", a subliniat la randul sau Berlinul.

Liderii celor cinci state au "indemnat liderii rusi sa adopte o abordare colaborativa in gestionarea crizei ucrainene", mentioneaza si presedintia franceza.

Ei au cerut, de asemenea, un "acces liber la locul prabusirii MH17, pentru a recupera cadavrele victimelor si pentru a permite o ancheta fara obstacole", potrivit Downing Street.