UE a acceptat proiectele de buget ale Frantei si Italiei pentru 2015, dupa corectii
Autoritatile de la Bruxelles au acceptat proiectele de buget ale Frantei si Italiei pentru 2015, dupa corectii de ultim moment, dar nu exclud sa ceara masuri suplimentare de reducere a deficitelor si sa impuna amenzi in cazul nerespectarii regulilor, transmite AFP, citata de Mediafax.
"Dupa ce am tinut cont de toate informatiile suplimentare si imbunatatirile furnizate in ultimele zile, nu pot identifica imediat nerespectari grave ale regulilor", a subliniat comisarul pentru Afaceri Economice, Jyrki Katainen.
El a adaugat ca acest lucru nu inseamna ca toate proiectele vor fi considerate conforme in totalitate cu Pactul de Stabilitate si Crestere.
"Nu anticipam rezultatul final. Decizia finala trebuie luata inainte de sfarsitul lunii noiembrie si va indica daca vor fi necesare masuri suplimentare sau inlocuiri, pentru a asigura respectarea in totalitate a pactului", a spus comisarul.
Katainen a precizat ca nu poate fi exclus ca in cazul unor state Comisia sa adopte anumite masuri in virtutea procedurii deficitului excesiv, care, teoretic, pot ajunge pana la aplicarea unor amenzi.
Fostul premier finlandez, care sambata va preda postul de comisar francezului Pierre Moscovici, a reamintit ca prerogativele sale vor fi preluate de Moscovici si de letonul Valdis Dombrovskis, vicepresedinte insarcinat cu problemele euro.
"Europa nu este o masina de sanctiuni. Obiectivul este de a convinge, sanctiunile reprezinta intotdeauna un esec", a scris Moscovici pe contul sau de Twitter.
Marti seara, Comisia Europeana a anuntat ca nu a identificat derapaje grave in proiectele de buget ale celor 18 state din zona euro. Katainen a explicat miercuri ca unele tari au facut modificari de ultim moment in proiectele de buget.
Dupa ce initial s-au declarat inflexibile, guvernele Frantei si Italiei au cedat, anuntand luni o reducere suplimentara a deficitelor bugetare.
Franta, al carei proiect de buget prevede pentru 2015 un deficit de 4,3% din PIB, a promis o reducere suplimentara a cheltuielilor de 3,6-3,7 miliarde de euro. Deficitul structural va scadea cu peste 0,5 puncte procentuale, fata de 0,2% in proiectul initial.
"Este o imbunatatire semnificativa", a spus Katainen. El a dat asigurari de sustinere a Frantei, dar a pledat pentru reforme structurale, in vederea imbunatatirii productivitatii si a cresterii economice a tarii.
Italia, care sta bine cu deficitul, dar sufera din cauza nivelului ridicat al datoriei publice, s-a angajat sa adopte masuri suplimentare echivalente cu o reducere a cheltuielilor cu 4,5 miliarde de euro. Autoritatile de la Roma au promis totodata reducerea deficitului structural cu peste 0,3 puncte procentuale, fata de 0,1% in proiectul initial.