Ministrul francez de Finante, Michel Sapin, a declarat miercuri ca Franta va rata tinta de deficit bugetar pentru anul acesta, de 3,8% din PIB, estimand ca deficitul se va situa la 4,4% din PIB la finele lui 2014.

Declaratiile ministrului sugereaza ca guvernul francez ar putea cere la Bruxelles o noua derogare a termenului pana la care trebuie sa reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB, dupa ce anul trecut a obtinut un ragaz de doi ani, pana in 2015, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.

"Nu cerem schimbarea regulilor UE si nici ca autoritatile din Bruxelles sa faca o exceptie in cazul Frantei, sau in cazul oricarei alte tari. Cerem doar sa se tina cont de realitatea economica, de cresterea care este prea inceata si de inflatia prea scazuta", a afirmat Sapin.

In acest context, Comisia Europeana a cerut Parisului sa prezinte masuri credibile pentru reducerea cheltuielilor publice in 2015.

Proiectul de buget pe care Franta trebuie sa il inainteze Comisiei la jumatatea lunii octombrie trebuie sa prevada clar masuri credibile pentru reducerea cheltuielilor in 2015 si dincolo de acest an, a declarat Simon O'Connor, purtator de cuvant al CE insarcinat cu probleme economice.

Executivul UE trebuie sa aprobe in fiecare an proiectele de buget al statelor din zona euro. Acest lucru va avea loc in luna noiembrie, odata cu instalarea noii Comisii Europene, in care francezul Pierre Moscovici va detine portofoliul Afacerilor Economice si Financiare.

"Suntem pregatiti sa discutam elementele cheie ale proiectului de buget cu autoritatile franceze, inainte ca acesta sa fie adoptat", a subliniat O'Connor.

Franta a anuntat miercuri ca amana inca o data, pentru 2017 in loc de 2015, obiectivul de reducere a deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB prevazut in legislatia comunitara, din cauza "unei situatii exceptionale" in Europa. "Este clar ca nu este conform cu recomandarile facute de Comisie Frantei", a subliniat O'Connor.

El a precizat insa ca Pactul de Stabilitate, in care sunt prevazute nivelurile maxime ale datoriei publice si deficitului bugetar in statele UE, prevede acordarea unor amanari pentru respectarea acestora, in anumite conditii, functie de evolutia situatiei economice si a reformelor structurale.