"Lucram la deschiderea unui interconector din Romania spre Ucraina. Negocierile sunt in desfasurare; sper sa inauguram obiectivul pana la sfarsitul anului", a spus seful Naftogaz. Scopul deschiderii unui interconector il reprezinta livrarea excedentului de gaze naturale romanesti, a adaugat el. 

"'Obiectivul este urmatorul: anul viitor, Romania va deveni un exportator net de gaze si va avea un excedent de aproximativ doua miliarde metri cubi de gaze naturale", a explicat Kobolev, precizand ca traseul va fi stabilit pe baza gazoductelor existente. 

Declaratia sa vine dupa ce, marti, Ihor Prokopiv, seful companiei de transport al gazelor naturale, Ukrtransgaz, a afirmat ca Ucraina este interesata sa importe gaze naturale din Romania, pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare.

In 2 aprilie, Gazprom si Naftogaz au confirmat semnarea unui acord ce permite prelungirea cu trei luni a livrarilor de gaz rusesc spre Ucraina, la un pret redus. Kievul si UE au cerut ca acordul sa fie prelungit cu un an, insa Gazprom a acceptat luni o prelungire doar pentru trei luni. 

Ucraina consuma anual circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar productia interna se ridica la aproximativ 20 de miliarde metri cubi, restul fiind acoperit de importuri. In ultimele luni, Ucraina a achizitionat gaze naturale din UE, pentru a-si reduce dependenta de Rusia.