Banca centrala a Ucrainei a vandut luna trecuta 14,3 tone de aur, potrivit datelor publicate pe site-ul Fondului Monetar International, citate de Bloomberg.

Calculata la pretul mediu din octombrie, de 1.223 de dolari pe uncie, cantitatea este evaluata la aproximativ 562,2 miliarde de dolari.

Vineri, aurul se tranzactiona pe piata din Londra la 1.198,45 de dolari pe uncie, in scadere cu 0,3% fata de joi.

"Ucraina are nevoie de lichiditati. Dupa ce a suplimentat rezervele de aur in ultimii ani, este normal ca acum sa vanda din cantitate", a spus Brian Lucey, profesor de finante la Trinity College din Dublin si fost economist al bancii centrale irlandeze.

In timp ce Ucraina vinde din rezervele de aur ca sa combata efectele crizei generata de alipirea Crimeei de catre Rusia in martie, autoritatile bancare din Moscova continua sa achizitioneze metalul pretios.

Luna trecuta, banca centrala a Rusiei a cumparat aproape 20 de tone de aur, cantitatea totala ajungand la 1.168,7 tone. De la inceputul anului, Moscova a achizitionat circa 150 de tone de aur.

Potrivit datelor FMI, rezervele de aur ale Rusiei s-au triplat in ultimii noua ani.

De altfel, majoritatea bancilor centrale au inceput sa isi suplimenteze rezervele de aur, inversand o politica generala de reducere a acestora care a durat mai mult de doua decade. Consiliul Mondial al Aurului estimeaza ca achizitiile totale de aur vor ajunge la 400-500 tone anul acesta.

Printre statele care au cumparat aur in octombrie se numara Kazahstan, Azerbaijan, Belarus si Mauritius.

Rezerva de aur ale Romaniei a stagnat in jurul a 103,7 tone de la finele anului 2005.