La nivel mondial, cererea pentru aur a coborat cu 2% in trimestrul al treilea comparactiv cu aceeasi perioada anului trecut, la 929,3 tone, in timp ce pretul unei uncii de aur a scazut cu 8,5%, la 1.216 dolari, de la jumatatea lunii iulie la sfarsitul lui septembrie, informeaza The Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

"Dupa o crestere extraordinara, trebuie sa ne intoarcem la o piata stabila. As spune ca acesta este noul normal", a declarat Albert Cheng, directorul pentru Orientul Indepartat al World Gold Council, grup de lobby al industriei de profil.

Principala cauza pentru declinul de pe piata mondiala a aurului este scaderea cu 39% a cererii de bijuterii din China in trimestrul al treilea din acest an comparativ cu acelasi interval din 2013.

In schimb, cererea de bijuterii din aur a crescut cu 60% in India in august si septembrie, inaintea unor festivaluri nationale, Dhanteras and Diwali.

Datele furnizate de organizatie acopera tranzactiile cu lingouri, menede, fonduri de investitii listate la bursa si cu active legate de industria aurului, precum si cererea din partea bijutierilor, producatorilor de electronice si achizitiile bancilor centrale.

In total, cererea de aur din China a fost de 182,7 tone in trimestrul al treilea, iar in India de 225,1 tone, impreuna reprezentand aproximativjumatate din cererea la nivel global.