Cu toate acestea, pentru 2015, BM isi mentine estimarile anterioare care mizeaza pe o scadere a PIB de 12%, dupa o contractie de 6,8% in 2014. 

"Ne asteptam ca revenirea sa inceapa la finele acestui an", a declarat seful reprezentantei Bancii Mondiale in Ucraina, Qimiao Fan.

El a avertizat insa ca exista in continuare numeroase riscuri, printre care adoptarea prea lenta a reformelor si o noua escaladare a conflictului din estul tarii.

"Viitorul prognozelor economice ale Ucrainei va depinde de autoritati, daca vor continua sa puna in practica reformele macroeconomice si structurale", a precizat Qimiao Fan. 

La randul sau, FMI a anuntat sambata ca se asteapta la o contractie a economiei ucrainene de 11% in 2015, urmata insa de o crestere de 2% in 2016. 

Economia Ucrainei trece in prezent printr-o perioada dificila, dupa trei ani de recesiune si un conflict sangeros cu separatistii pro-rusi din estul tarii, care a provocat peste 8.000 de morti de la debutul sau in aprilie 2014. In plus, problema datoriei externe este departe de a fi solutionata, iar riscul intrarii in incapacitate de plata planeaza inca asupra acestei foste republici sovietice, in pofida unui acord crucial de restructurare semnat cu principalii creditori privati occidentali.