Turcia plăteşte mai mult decât Senegalul pentru obligaţiunile sale, chiar dacă beneficiază de un rating suveran mai bun şi economia sa este de 60 de ori mai mare, analiştii acuzând politicile economice ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

"Declaraţiile preşedintelui asupra Băncii centrale au fost ultimul cui în coşciug. Piaţa evaluează Turcia ca o ţară cu un rating B. De ceva vreme obligaţiunile turceşti au fost tranzacţionate la două trepte sub ratingul de ţară, însă în ultimele săptămâni activele turceşti au fost decuplate negativ de alte pieţe emergente", a apreciat Okan Akin, analist la AllianceBernstein.

Randamentele pentru obligaţiunile turceşti care ajung la maturitate în luna februarie 2034 au ajuns luni la 52 de puncte de bază peste obligaţiunile Senegalului cu o maturitate similară. Aceasta deşi Turcia are un rating "BB plus" din partea Fitch. S&P Global Ratings şi Moody's Investors Service atribuie Turciei un rating cu o treaptă peste cel al Senegalului.

"Totul are legătură cu independenţa băncii centrale şi ceea ce a declarat Erdogan. În acest moment activele turceşti nu sunt evaluate în funcţie de realităţile fundamentale", a declarat Tatha Ghose, economist la Commerzbank AG.

Prin coborârea obligaţiunilor sub cele ale Senegalului, investitorii semnalează Turciei că se aşteaptă la o retrogradare.

"Cadrul politic şi priorităţile economice după alegeri vor fi un input important pentru viitoarele decizii adoptate cu privire la direcţia în care se va îndrepta ratingul Turciei", a declarat directorul diviziei de ratinguri suverane de la Moody's, Yves Lemay.

În prezent, Moody's atribuie Turciei un rating cu două trepte sub nivelul investment ranking (-recomandat pentru investiţii-).

Turcia are nevoie de încrederea investitorilor pentru a-şi acoperi deficitul de cont curent cu intrările de fonduri din afară. În primul trimestru al acestui an, deficitul de cont curent al Turciei a urcat la peste 16 miliarde de dolari, aproape dublu faţă de perioada similară a anului trecut.