Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, “China a experimentat cea mai rapidă creștere sustenabilă din istorie” și face investiții masive în tehnologie și inovație.

Acum, a doua cea mai mare economie a lumii face tranziția la ceea ce președinteșe Xi Jinping a numit “noua normalitate”, în care consumul și serviciile au devenit mai importante pentru creșterea economică decât investițiile și exporturile.

Momentul care a marcat cele mai semnificative schimbări în economia chineză a fost anul 1979, când țara s-a deschis pentru investițiile străine și comerțul internațional și a implementat reforme care au transformat-o într-o piață liberă. Deși țară comunistă, China a făcut mai multe schimbări de-a lungul anilor, care au adus-o mai aproape de economiile occidentale dezvoltate.

Cel mai important aspect sunt investițiile în tehnologie. Sumele cheltuite în acest domeniu au fost, în 2017, cu 70% mai mari față de 2012, potrivit analiștilor de la Matthews Asia. China investește masiv în parcuri industrial high-tech și incubatoare de afaceti, cu accent pe inteligența artificială, robotică și analytics.

Companii tehnologice precum Alibaba, Tencent sau Baidu investesc miliarde de dlari in centre de cercetare, inteligență artificială și știință.

Ca urmare a acestor invertiții masive, companiile tehnologice chinezești s-au dezvoltat mai repede decât oriunde în lume. În februarie 2018, China era a doua, după SUA, în topul celo mai multe afaceri “unicorn” – startup-uri private evaluate la peste un miliard de dolari.

Made in China 2025

În 1949, când Partidul Comunist a preluat puterea, China era o țară extrem de săracă, iar economia era dominată de agricultura de subzistență. Prețedintele Mao a decis ca terenurile să fie lucrate colectiv și a pus bazele industrializării. Acest pachet de reforme a fost numit “Marele pas înainte”, dar a generat o foamete devastatoare care a omorât 30 de milioane de oameni.

Deng Xiaoping, următorul lider comunist care a preluat puterea în 1978, a început o serie de reforme în economie, care au stat la baza dezvoltării economce fără precedent pe care China a cunoscut-o până în prezent. În 1979, China a reluat relațiile cu SUA și a început să se dezvolte ca o “fabrică” mondială. Sate mici, ca Shenzhen, au fost transfromate în zone economice speciale. Multe dintre ele au devenit în prezent mega-orașe, cunoscute pentru dezvoltarea tehnologică.

China a continuat să aplice reforme în economie, deschizând prima sa bursă la Shanghai, în 1990, și liberalizând exporturile și importurile în 1996. Această mișcare generat o expansiune economică fără precedent.

În ultima jumăate de secol, PIB-ul Chinei a crescut, în medie, cu 10% pe an și mai mult de 800 de milioane de oameni au ieșit din sărăcie. Și deși creșterea economică a început să încetinească din 2012, China este în prezent a doua cea mai mare economie a lumii.

În prezent, Guvernul lucrează la un plan pe 10 ani – Made în China 2025, pentru a accelera și mai mult dezvoltarea în industriile high-tech. Potrivit acestul plan, China vrea să devină lider mondial în telecomunicații, producerea energiei electrice, robotică, automatizare high-tech și vehicule electrice.

Sumele mari cheltuite de Guvern și investițiile străine masive aproape că au dublat economia Chinei la fiecare opt ani, de la reformele introduse ăn 1979.

Fondul Monetar Interațional estimează că PIB-ul Chinei va incetini în fiecare an în următorii șase ani și va ajubge la 5,5% in 2024. Această încetinire va fi cauzată, în principal, de tarifele vamale impuse de SUA pentru exporturile chinezești.

Și mai mulți bani străini în economie

La începutul săptămânii, Wang Shouwen, adjunct al ministrului Comerţului din China, a anunțat că Guvernul va elimina toate restricţiile asupra investiţiilor străine care nu sunt incluse în aşa numita "Listă negativă".

Conform oficialului chinez, investitorii străini nu vor fi forţaţi "nici explicit şi nici implicit" să transfere tehnologii în China. Astfel de transferuri de tehnologie au fost o sursă majoră de tensiune între China şi SUA, care în ultimele luni sunt implicate într-un război comercial, care afectează economia mondială.

"Listă negativă" specifică industriile în care investitorii, interni sau externi, sunt restricţionaţi sau interzişi, precizează Reuters, preluată de Agerpes.

"Ne vom mişca mai rapid pentru a deschide industria financiară", eliminând toate restricţiile referitoare la aria de acoperire a afacerilor pentru băncile străine, societăţi de valori mobiliare şi manageri de fonduri. Noile reglementări vor asigura companiilor auto interne şi externe acces egal la piaţă pentru a produce vehicule electrice, a declarat Wang.

Acesta a adăugat că noile reglementări sunt menite să asigure investiţii străine stabile şi să creeze un mediu investiţional transparent şi predictibil.

În 17 octombrie, televiziunea chineză de stat anunţa că, în urma unei reuniuni a Guvernului premierului Li Keqiang, Beijingul va elimina restricţiile asupra băncilor străine, companiilor de brokeraj şi managerilor de fonduri.

Beijingul şi-a accelerat eforturile de deschidere a sectorului său financiar, pe fondul războiului comercial cu Washingtonul, care a cerut, printre altele, sporirea accesului la sectorul financiar chinez.

Autorităţile de reglementare de la Beijing au anunţat luna aceasta că vor renunţa la limitarea investiţiilor străine în domeniul pieţelor futures, al fondurilor mutuale şi al valorilor mobiliare în ianuarie, aprilie şi, respectiv, decembrie 2020. Anunţul vine în urma negocierilor care au dus la un acord temporar privind rezolvarea disputei comerciale dintre China şi SUA.

China va sprijini de asemenea eforturile guvernelor locale de a atrage mai multe investiţii străine şi de a permite firmelor străine să fie mai flexibile în alegerea modului în care împrumută fonduri de peste hotare. China nu va permite transferuri forţate de tehnologie de către firmele străine, au informat autorităţile de la Beijing.

Stabilizarea investiţiilor străine face parte din politicile autorităţilor chineze de sprijinire a creşterii economiei, afectată de războiul comercial cu SUA.