Estimările de creștere a comerțului mondial, reduse la jumătate, din cauza războiului comercial SUA-China
Exporturi, importuri, port, comert
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi-a redus semnificativ estimările privind evoluţia comerţului mondial în acest an şi a avertizat că ar putea avea loc un declin chiar mai accentuat dacă urmează noi runde de tarife vamale.
Potrivit celor mai recente prognoze ale OMC, în acest an comerţul mondial va înregistra o creştere de 1,2%, mai puţin decât avansul de 2,6% preconizat în aprilie, urmând ca anul viitor să înregistreze o creştere de 2,7%, faţă de 3% cât se estima anterior. Anul trecut, comerţul mondial a crescut cu 3%.
"Înrăutăţirea perspectivelor comerciale este descurajatoare, dar nu este neaşteptată", a afirmat directorul general al OMC, Roberto Azevedo, solicitând statelor membre să rezolve disensiunile comerciale şi să coopereze pentru reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Reducerea estimărilor reflectă previziunile privind o creştere economică mai lentă a economiei globale, parţial din cauza tensiunilor comerciale, dar şi din cauza unor factori ciclici şi structurali - iar în Europa - incertitudinile legate de Brexit. "Riscurile la adresa estimărilor sunt negative şi sunt dominate de politica comercială", se arată în raportul OMC.
Dacă tensiunile se vor atenua, comerţul mondial ar putea atinge o creştere de până la 1,6% şi 3,7%, în 2019 şi, respectiv, în 2020.
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.
OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971.
Pe acelasi subiect: