"Cred ca ar fi extrem de dificil, chiar imposibil ca o Scotie independenta sa adere la UE", a afirmat Barroso.

"Aderarea la UE a unui stat trebuie aprobata de toate tarile membre", a explicat Barroso, sugerand ca, in mod categoric, Marea Britanie s-ar opune integrarii unei Scotii independente.

In mai putin de un an, Scotia va organiza un referendum prin care isi va consulta populatia daca sa ramana sau nu parte a Regatului Unit al Marii Britanii. La putin timp dupa aceea va trebui sa gaseasca insa raspunsul la o intrebare la fel de spinoasa: cum sa isi denumeasca noua moneda. 

In acest moment totul este insa la nivel de speculatii. Partidul National Scotian (SNP), care este pro-independenta, si-ar dori o revenire a lirei scotiene, dar, cel mai important, majoritatea alegatorilor nu s-au hotarat deocamdata cum vor vota la referendum. 

Problema monetara, desi importanta, nu este singurul motiv de disputa. De exemplu, in cazul independentei, Scotia va trebui sa negocieze cu Marea Britanie ce cota din datoria publica va mosteni. Daca aceasta cota va fi calculata dupa proportia populatiei, statul se va trezi peste noapte cu o datorie de 85% din PIB. Asta in conditiile in care perspectivele fiscale pe termen lung ale tarii nu sunt oricum tocmai stralucite. 

In plus, Scotia se confrunta cu presiuni demografice mai mari decat Marea Britanie si cu o scadere a veniturilor din petrolul provenit din Marea Nordului, o componenta importanta pentru bugetul de stat. Reducerea datoriei la 40% din PIB pentru urmatorii 50 de ani, potrivit unei estimari, ar presupune o scadere anuala din rata de imprumut cu peste 4 procente din PIB, incepand din 2020, ceea ce reprezinta o suma importanta. 

Pe de alta parte, Scotia ar risca o criza bancara similara celei din Cipru, daca ar deveni o tara independenta, intrucat ar avea un sector bancar "extrem de mare" raportat la dimensiunea economiei, arata un raport al guvernului britanic, citat de CNBC. 

Expunerea financiara a Scotiei ar fi mult mai mare decat cea a Islandei sau a Ciprului, tari care in ultimii ani au avut de infruntat prabusirea sectoarelor bancare nationale.  

Scotienii vor vota pe 18 septembrie 2014 daca doresc sa mai fie legati de Marea Britanie sau vor sa se desprinda ca stat independent. Scrutinul va avea loc la doar cateva luni dupa ce Scotia va sarbatori 700 de ani de la victoria militara de la Bannockburn, impotriva Angliei.  

De cealalta parte, premierul britanic David Cameron a declarat ca va milita pentru mentinerea uniunii teritoriului Marii Britanii, punand accentul pe nesiguranta viitorului Scotiei, care s-ar prabusi fara ajutorul puterii economice a Regatului.