Printre primele masuri adoptate, guvernul pe care il conduce se pregateste sa inainteze un studiu despre rolul Scotiei in Uniunea Europeana, studiu gandit sa apara inaintea referendumului de anul viitor, privind independenta acestei tari.

Nu ne vom sfii sa prezentam scotienilor faptele concrete. Acest vot pentru independenta nu trebuie sa fie un salt cu capul inainte, ci o decizie informata”, spune Cameron, citat de BBC.

Reprezentantii guvernului sustin ca documentul nu incearca sa determine calea pe care Scotia ar trebui sa o aleaga, ci ofera cetatenilor niste alternative pentru reforma.

Guvernul britanic are datoria de a informa oamenii asupra situatiei. Asa ca lucram la o analiza pentru a explica rolul Scotiei in cadrul Marii Britanii si cum acesta s-ar putea schima odata cu declararea independentei”, a spus premierul britanic.

Documentul este asteptat sa fie dat publicitatii maine.

Este o chestiune care ne afecteaza la nivel emotional pentru ca natiunile noastre impartasesc o istorie comuna. Timp de trei secole am ridicat institutii renumite la nivel mondial, precum BBC si NHS, am luptat pentru libertate si democratie in doua razboaie mondiale si am facut comert pretutindeni. Stramosii nostri au explorat lumea si au participat la batalii impreuna, asa ca s-au creat legaturi puternice si indestructibile intre noi”, adauga Cameron.

Acesta a subliniat in discursul sau ca Scotia are propriul guvern si parlament in Edinburgh, asa ca nu vede de ce tara doreste o separare.