În cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie fără un acord, britanicii care trăiesc în Finlanda vor fi consideraţi cetăţeni ai unui stat terţ, a precizat Ministerul de Interne de la Helsinki într-un comunicat.

Finlanda vrea să protejeze dreptul britanicilor de a trăi, munci şi studia în această ţară pe viitor.

Într-o declaraţie pentru agenţia de ştiri STT, premierul Juha Sipila le-a cerut miercuri tuturor britanicilor care trăiesc în Finlanda să-şi înregistreze şederea la autorităţile de imigraţie cât mai curând posibil.

Citește și: Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie, dacă Regatul părăsește UE fără acord: “Este posibil să aibă probleme”

Scopul principal este ca toţi cei aproximativ 5.000 de britanici de pe teritoriul Finlandei să poată continua să trăiască în această ţară în cazul unui Brexit fără acord cu UE.

Cetăţenii străini au obligaţia de a se înregistra la autorităţile de imigraţie din Finlanda, indiferent de unde provin, dacă intenţionează ca şederea lor să fie mai lungă de trei luni.

Mai multe țări din UE, între care Germania și Austria, s-au oferit să acorde cetățenie britanicilor care locuiesc în statele respective, după Brexit.