Numărul a fost menţionat de Felix Hufeld, preşedintele autorităţii germane de supraveghere a pieţelor financiare, BaFin, şi reprezintă cel mai important indiciu al impactului Brexitului asupra sectorului financiar din Germania, potrivit News.ro.

Între băncile germane care au anunţat planuri de transferare a unora dintre operaţiunile lor din Uniunea Europeană la Frankfurt se află Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley şi Standard Chartered.

În luna august, Hufeld a spus că Germania procesează peste 25 de solicitări de obţinere a unei licenţe bancare.

Hufeld a mai cerut marţi o coordonare mai mare în Europa pentru combaterea spălării banilor.

”Pentru mine, prevenirea spălării banilor este o sarcină absolut ugentă”, a spus Hufeld, adăugând că în Europa este necesată o coordonare mai bună.

Un raport publicat de firma de consultanţă EY estimează că active în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari (800 de miliarde de lire sterline) vor fi mutate din Marea Britanie în noile centre financiare din Uniunea Europeană, din cauza Brexitului.

De la votul Brexit din iunie 2016, EY analizează planurile unui număr de 222 de firme de servicii financiare legate de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Într-un raport din noiembrie 2018, EY arată că 80 de firme iau în considerare sau au confirmat relocarea activelor şi a angajaţilor.

Conform datelor publicate de EY, vor fi mutate active în valoare de aproape 800 de miliarde de lire sterline (1.000 de miliarde de dolari), o fracţiune din sectorul bancar britanic evaluat la 8.000 de miliarde de lire sterline.

Principalul centru financiar al Germaniei, Frankfurt, se aşteaptă să primească active în valoare de 750-800 de miliarde de euro în urma apropierii Brexitului.

Aproximativ 2.000 de noi funcţii la nivel european au fost create de firmele de servicii financiare ca răspuns la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cele mai populare locaţii fiind Dublin, Luxemburg, Frankfurt şi Paris, se arată în raportul EY.

Estimările privind cele câteva sute de mii de locuri de muncă din sectorul serviciilor financiare care urmau să fie mutate în UE nu s-au materializat, iar Banca Angliei (BoE) se aşteaptă ca până în martie 2019 să fie relocate aproximativ 4.000 de joburi.

Marți seara, Parlamentul britanic a respins cu o majoritate covârșitoare acordul de ieşire din Uniunea Europeană, încheiat de premierul Theresa May cu liderii UE. În acest context, Regatul Unit are două opțiuni: fie să se retragă din blocul comunitar fără un acord, fie să amâne Brexitul prevăzut pentru 29 martie.