Topul orașelor în care locuitorii trăiesc cel mai bine. Unde se câștigă cele mai mari salarii din lume
Locuitorii din orașul elvețian Zurich au cea mai bună calitate a vieții, potrivit celui mai recent raport Deutsche Bank privind nivelul de trai.
Orașul elvețin a surcalsat, în acest an, capitala Noii Zeelande - Wellington, plasându-se pe primul loc la nivelul de trai pe care îl au locuitorii, arată datele raportului citat.
Top 10 este completat de alte patru orașe europene, două din SUA și două australiene, respectiv Copenhaga, Edinburgh, Viena, Helsinki, Melbourne, Boston, San Francisco și Sydney.
Raportul Deutsche Bank a luat în calcul costurile și standardul vieții, măsurând calitatea vieții din 56 de orașe pe baza puterii de cumpărare, a siguranței personale, a serviciilor medicale, a costurilor cu locuirea, a nivelului de dezvoltare a transporilor și a nivelui poluării.
Deși primele poziții ale topului sunt dominate de Europa, unele orașe importante de pe continet s-au plasat pe poziții mult inferioare. Frankfurt, de exemplu, considerat capitala financiară a UE, a căzut patru locuri până pe locul 13, în timp ce metroplele Paris și Londra s-aumplasat pe locurile 36, respectiv 4.
Când vine vorba de cel mai ridicat standard de viață, orașele mai mici se descurcă mai bine decât metropolele și oferă o calitate a vieții net superioară rezidenților lor. New York, de exemplu, deși se află pe locul 5 la disponibilitatea de a închiria o locuință, se plasează abia pe locul 31 la calitatea vieții.
Astfel, megaorașele lumii – cu excepția capitalei Japoniei, Tokyo - se plasează în a doua jumătate a clasamentului. Lagos, cel mai mare oraș din Nigeria închide clasamentul, înaintea lui plasându-se Beijing și Manila.
Orașele în care se câștigă cele mai mari salarii
Deși este unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, Zurich – capitala financiară a Elveției, nu mai plătește și cele mai mari salarii din lume. Grație expansiunii rapide a industriei IT, cele mai mari salarii se plătesc acum în San Francisco.
Potrivit raportului, salariile în orașul american au crescut cu 31% în 2018 și cu 88%, în ultimii cinci ani. Astfel, în 2019, câștigurile medii lunare au ajuns la peste 6.500 de dolari, sumă cu 142% mai mare față de câștigul mediu din New York. De altfel, în ultimii cinci ani, San Francisco a urcat 21 de locuri în clasament la capitolul creșterea salariilor.
Analiza Deutsche Bank mai notează că, datorită creșterii economice solide și a dolarului puternic, orașe ca New York, Boston și Chicago au depășit orașe importante din Europa și Australia în ceea ce privește salariile.
“Când am început să realizăm această analiză, în 2012, economia SUA era slabă, iar orașele americane abia reușeau să ajungă în top 10 al metropolelor în care se plătesc cele mai mari salarii. Astăzi, domină top cinci”, precizează autorii raportului.
Alte costuri pe care Deutsche Bank le-a avut în vedere la realizarea anlizei au fost costurile lunare cu chiria, prețul și accesul la internet, precum și prețurile produselor de bază, cum ar fi o cafea, o ieșire la restaurant sau prețul unui iPhone.
Pe acelasi subiect: