Autoritățile trebuie să găsească soluții pentru a crește numărul angajaților, care să plătească pensiile celor care se retrag din câmpul muncii.

Revigorarea pieței muncii va domina agenda alegerilor din 14 aprilie, când finlandezii își vor alege un nou guvern.

Noua administrație va trebui să crească rata angajării la 75%, până în 2023, și la 80% mai târziu, potrivit unui raport publicat luni de autoritățile de la Helsinki și citat de Bloomberg.

În prezent, rata ocupării este de 72%, o țintă pe care prim-ministrul Juha Sipila și-a propus-o când a venit la putere și care părea imposibil de atins. Dar deși Sipila a creat 140.000 de locuri de muncă în ultimii ani, mai este nevoie de cel puțin 150.000 de joburi noi pentru a păstra modelul bunăstării din prezent.

“Finanțarea modelului finlandez al bunăstării ne face cea mai fericită țară din lume, cu un standard de viață incredibil de înalt, care însă se bazează pe nivelurile ocupării”, a declarat Aki Kangasharju, economist șef al Nordea Bank Abp. Finlanda are nevoie ca “toți cei care sunt capabili să muncească să aibă un job.”

Premierul Sipila a declarat că menținerea unei creșteri economice de 2% va genera și o creștere graduală a ratei de angajare. „Atunci când Finlanda va ajunge la o rată a ocupării de peste 75%, problema finanțării va fi rezolvată în totalitate.

Guvernul a luat deja câteva măsuri pentru creșterea angajărilor, printre care reducerea taxelor pe muncă, precum și introducerea unui model care îi ajută pe cei care își caută job să se angajeze mai repede. Multe locuri de muncă au fost create ca urmare a creșterii economice globale din ultimii ani, însă ritmul de creștere a început să încetinească în majoritatea marilor economii.

Kangasharju spune că un remediu pentru creșterea angajărilor va fi o reformă a pieței muncii, pentru a crește numărul de locuri de muncă vacante. Pe de altă parte, finlandezii ar trebui să se gândească și la străngerea curelei, în următorii ani.

Dacă nu ajungem la niveluri mai mari în ceea ce privește ocuparea, ne vom confrunta cu austeritate, tăieri de cheltuieli publice și concedieri în sectorul public, ceea ce va genera venituri mai mici din taxe și șomaj mai mare”, a mai spus economistul șef al Nordea Bank Abp.

Potrivit raportului Mondial al Fericirii, realizat de ONU, Finlanda este cea mai fericită ţară din lume, țara nordică urcând pe primul loc în acest clasament de pe a cincea poziţie ocupată anul trecut, detronând astfel Norvegia.

Raportul a clasificat nivelul de mulţumire din 156 de ţări conform scorurilor obţinute la evaluări privind PIB-ul pe cap de locuitor, asistenţă socială, speranţa de viaţă sănătoasă, libertate socială, generozitate şi absenţa corupţiei.