De la alegerile din SUA, în urma cărora americanii l-au ales pe Donald Trump președinte, și votul pentru Brexit, în Marea Britanie, cele două țări sunt percepute ca fiind mai puțin prietenoase cu străinii și mai puțin stabile din punct de vedere politic, arată un sondaj realizat în rândul a 12.500 de expați de 166 de naționalități, notează Bloomberg.

Sondajul Expat Insider este realizat în fiecare an de InterNations, o rețea cu 2,8 milioane de expați, cu sediul la Munchen. Scopul este de a face cunoscute părerile străinilor care lucrează în diferite țări ale lumii, studenți sau pensionari, despre nivelul de trai și calitatea vieții din țările în care muncesc, învață și trăiesc în fiecare zi.

În 2017, țara în care se trăiește cel mai bine a fost desemnată Bahrain, un stat insular din Orientul Mijlociu, format dintr-un arhipelag de 33 de insule, în sudul Golfului Persic. Potrivit străinilor care muncesc și locuiesc aici, Bahrainul își depășește cu mult vecinii Kuwait, Arabia Saudită și Qatarul, statul arab oferind siguranță și o viață liniștită.

La polul opus se plasează Grecia, o surpriză, având în vedere că este o țară europeană, membră UE, însă sentimentul de instabilitate politică și financiară este dat de criza economică din ultimii ani, care a degradat niveul de trai al elenilor.

Astfel, potrivit Expat Insider 2017, cele zece țări în care străinii trăiesc cel mai bine sunt: Brahrain, Costa Rica, Mexic, Taiwan, Portugalia, Noua Zeelandă, Malta, Columbia, Sigapore și Spania. La coada clasamentului se află Grecia, Kuwait, Nigeria, Brazilia, Arabia Saudită, Italia, Ucraina, Qatar, India și Turcia.

Totodată, pentru liniște și siguranță personală, expații au indicat Portugalia ca fiind țara cea mai potrivită. Pentru oportunități profesionale și dezvoltarea unei cariere, Republica Cehă este opțiunea cea mai bună, iar pentru familiile cu copii, expații au ales Finlanda, datorită sistemului de educație foarte bun și al siguranței.

Australia, percepută ca un fel de “pământ al făgăduinței” și care anul trecut s-a plasat pe locul 10, a căzut în acest an pe 34, expații fiind nemulțumiți de calitatea joburilor și a perspectivelor profesionale din această țară, de programul de lucru încărcat și de dezechilibrul dintre viața personală și cea profesională.

Un loc preferat de către străinii care muncesc în alte țări este China, unde doua treimi dintre respondenți sunt multumiți de carierele lor. Însă China se află pe locul 55 din 65 de țări analizate, din cauza nivelului scăzut al calitații vieții. Expații, în general cei care au copii, sunt îngrijorați de poluarea severă și de costurile ridicate ale educației si serviciilor medicale.

Marea Britanie se poziționează pe locul 54, în scădere cu 21 de locuri față de anul trecut, după votul din iunie 2016 pentru ieșirea din UE. Înainte de referendum, 77% dintre expați aveau o părere bună despre situația politică a țării, procent în scădere dramaticp pana la 47%, în acest an. Totodată, doar jumătate dintre expați spun că britanicii au o atitudine pozitivă față de rezidenții străini, față de 67%, anul trecut.

Dificultățile economice generate de Brexit se resimt și în buzunarele străinilor care locuiec în Regat. Două treimi dintre expați spun că a crescut costul vieții, ca urmare a devalorizătii lirei și a creșterii inflației, iar cumpărarea unei locuințe a devenit mai dificilă.

În ceea ce privește Asia, Taiwanul, care anul trecut a ocupat locul întâi, a căzut patru locuri, în timp ce Singapore a intrat în top 10. Hong Kong-ul, rivalul dintotdeauna al statului Singapore, se plasează pe locul 39, cu cinci poziții mai sus față de anul trecut.