Pentru prima data in 2017, Deutsche Bank a inclus in raportul sau 47 de orase din toata lumea, pe care le-a anlizat din pucntul de vedere al calitatatii vietii si le-a ierarhizat in functie de punctajul obtionut.

Pentru realizarea clasamentului s-au luat in calcul opt indicatori, respectiv puterea de cumparare, costul vietii, sistemul de sanatate, castiguri medii, preturile apartamentelor, poluare, schimbari climatice si trafic, noteaza Business Insider.

Orasele care s-au plasat pe primele pozitii sunt, in general, orase din emisfera nordica, din economii occidentale dezvoltate, dar in top au intrat si cateva din Africa de Sud si Australia, iar din Noua Zeelanda vine chiar orasul care ocupa prima pozitie.

Top 10 orase cu cea mai buna calitate a vietii:

1. Wellington, Noua Zeelanda — Potrivit raportului realizat de Deutsche Bank, capitala Noii Zeelande este orasul cel mai putin poluat dintre toate orasele analizate si a iesit pe locul 1 la inca patru din cei opt indicatori enumerati mai sus.

2. Edinburgh, Regatul Unit — Capitala Scotiei nu este la fel de puternica si stralucitoare ca Londra, dar are cu siguranta o calitate a vietii mai buna. Edinburgh are cel mai bun trafic, al doilea cel mai bun sistem de sanatate si este al treilea cel mai putin poluat oras din cele 47 analizate.

3. Viena, Austria — In general, capitala Austriei iese pe primele locuri in majoritatea clasamentelor privind calitatea vietii. Viena are cel mai bun sistem de sanatate dintre orasele aflate pe lista Deutsche Bank si este unul dintre cele mai sigure.

4. Melbourne, Australia — Al doilea cel mai mare oras din Australia are si cea mai buna calitate a vietii. Melbourne este al treilea din lista in ceea ce priveste puterea de cumprare a locuitorilor si sta bine si la sistemul de sanatate, preturile proprietatilor si clima.

5. Zurich, Elvetia — Elvetia apare in multe topuri ca fiind cea mai bogata tara din Europa, iar in Zurich se traieste cel mai bine. Cu o putere de cumprare buna si cu salarii printre cele mai mari, orasul este unul dintre cele mai sigure si mai putin poluate din lume.

6. Copenhaga, Danemarca — Si capitala daneza apare pe primele locuri in majoritatea topurilor privind calitatea vietii, iar cel intocmit de Deutsche Bank nu face exceptie. Este unul dintre cele mai sigure orase din lume si unul dintre cele mai putin poluate.

7. Ottawa, Canada — Capitala Canadei a obtinut cele mai bune punctaje la puterea de cumparare, preturile proprietatilor si la poluare redusa.

8. Boston, SUA — Primul oras din SUA care intra in topul Deutsche Bank, locuitorii acestuia bucurandu-se de a doua cea mai mare putere de cumparare dintre orasele analizate.

9. Amsterdam, Olanda — Cu atat de multe biciclete pe strazi, Amsterdam este de departe cel mai putin poluat oras din lista intocmita de Deutsche Bank. Olandezii se mai bucura si de o putere de cumparare buna si de salarii mari.

10. Sydney, Australia — Al doilea oras australian din top 10 este Sydney, unul dintre cele mai atractive orase ale lumii, datorita climei, a lipsei poluarii si a puterii de cumparare rezonabile.