Lira sterlina a scazut luni dimineata cu 0,9%, la 1,2172 dolari, apoi s-a depreciat pana la 1,2163 dolari, cel mai redus nivel din octombrie, dupa ce premierul Theresa May a sugerat intr-un interviu acordat Sky News ca Marea Britanie va parasi, probabil, piata unica europeana a bunurilor si serviciilor.
Regatul Unit nu va incerca sa pastreze anumite aspecte ale calitatii de membru al UE dupa ce va parasi blocul comunitar, a adaugat premierul britanic.
Unii traderi au apreciat ca declaratiile Theresei May sugereaza ca este pregatita sa deruleze comert cu UE ca si cum ar fi orice alta tara din afara Europei, fara nici un fel de statut privilegiat.
Votul din 23 iunie - cand alegatorii britanici au votat in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana - a declansat turbulente pe pietele financiare globale, iar lira sterlina s-a depreciat semnificativ, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul.
Luni, lira sterlina s-a depreciat cu peste 1% fata de euro, tranzactionandu-se la 85,65 penny pentru euro, cel mai redus nivel din ultimele opt saptamani.
Angela Merkel: Britanicii nu vor avea acces la piata unica daca refuza respectarea celor patru libertati ale UE
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat ca liderii europeni trebuia sa ia in considerare limitarea accesului Marii Britanii la piata unica, atat timp cat Londra va refuza respectarea celor patru libertati ale UE in timpul negocierilor pentru Brexit, transmite Reuters.
”Nimeni nu poate sa abordeze aceste negocieri alegand doar beneficiile. O asemenea abordare ar avea consecinte fatale pentru restul de 27 de state membre UE. Marea Britanie este cu siguranta un partener important cu care am dori sa avem relatii bune chiar ii dupa ieiirea din Uniunea Europeana”, a declarat Angela Merkel.
Cea mai controversata libertate europeana ramane libertatea de miicare a persoanelor pe teritoriul UE.
Declaratiile cancelarului german pun mai multa presiune pe premierul Theresa May, care a devenit tinta unor critici extrem de dure dupa ce a sugerat o posibila ieiire dura a Marii Britanii din UE.
Cancelarul german vrea ca aceste negocieri sa arate ca accesul la piata unica va fi permis doar statelor care se angajeaza sa respecte cele patru principii de la baza UE.
”In caz contrar, cineva va trebui sa negocieze anumite limite pentru acces”, a explicat Angela Merkel.
Londra urmeaza sa lanseze pana la finalul lui 2017 un proces de negocieri, care ar urma sa dureze doi ani, cu Uniunea Europeana in vederea iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.
Partenerii sai europeni au exclus insa inceperea oricaror negocieri inainte de invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care guverneaza modalitatea de iesire a unei tari membre din UE.