Aceste rezultate, difuzate dupa numararea a 88,4% din buletine, arata ca 1.649.239 de persoane au votat de doua ori "Da" la intrebarile "Doriti Catalonia sa fie stat?" si "Daca da, doriti sa fie independent?", a anuntat Joana Ortega, vicepresedinta Executivului. 

Potrivit lui Ortega, cel putin doua milioane de persoane au participat la consultare. Aceste rezultate este necesar sa fie interpretate cu prudenta, in contextul in care opozantii fata de independenta au anuntat ca boicoteaza scrutinul. Este vorba in principal despre simpatizanti ai cauzei separatiste, care s-au prezentat in sectiile de votare din puternica regiune din nord-estul Spaniei cu 5,7 milioane de locuitori. 

Potrivit acestor rezultate, 10,1% dintre participanti au votat "Nu" la a doua intrebare, 0,98% au introdus in urne buletine in alb, iar 4,55% au votat "Nu" la ambele intrebari. 

Aproximativ 5,4 milioane de catalani puteau, in mod teoretic, sa participe la aceasta consultare, deschisa inclusiv tinerilor cu varsta de peste 16 ani si strainilor rezidenti in Catalonia. Catalanii din strainatate - New York, Sydney, Paris - puteau, de asemenea, sa participe la consultare. 

Organizand scrutinul, Artur Mas, presedintele catalan, a incalcat doua decizii ale Tribunalului Constitutional, care a suspendat votul la solicitarea autoritatilor de la Madrid. Guvernul spaniol apreciaza ca numai toti spaniolii au dreptul sa se pronunte asupra viitorului Cataloniei.

Mas i-a indemnat sambata pe locuitorii regiunii sa participe la consultarea simbolica in pofida faptului ca Madridul a avertizat ca orice actiune impotriva acestui vot va fi "un atac direct la adresa democratiei".

Duminica este "o zi mare", a spus el, dupa care a dat asigurari, raspunzand unei intrebari cu privire la o eventuala actiune de blocare din partea parchetului sau politiei catalane, ca "orice actiune va fi un atac direct la adresa democratiei" si "drepturilor fundamentale".

Presedintele catalan, un nationalist conservator, a facut aceste declaratii cu mai putin de 24 de ore inainte de vot. Tribunalul Constitutional, sesizat de autoritatile de la Madrid, a stabilit marti ca Executivul catalan este necesar sa se abtina de la orice actiune in vederea organizarii acestei consultari, altfel riscand sa intre in ilegalitate.

Cu toate acestea, consultarea este bine organizata, in scoli publice, si este sustinuta, inclusiv financiar, de catre Generalitat (Executiv).

Madridul nu a spus clar daca va adopta masuri, sugerand ca nu va fi decisa nicio actiune de impiedicare a "libertatii de exprimare" in cazul in care Executivul catalan ramane deoparte.

Potrivit unor specialisti in drept constitutional, in cazul in care Mas nu va respecta decizia Tribunalului, care doar a "suspendat" acest eveniment, fara sa se pronunte pe fond, ar putea fi vizat de o procedura pentru "nesupunere civila", o infractiune care poate antrena interdictia de a exercita anumite functii.

"S-a incercat sa ni se puna bete-n roate, dar, pe fond, este vorba despre libertatea de exprimare si de participare, drepturi fundamentale", a spus Mass.

Parchetul General a cerut sambata serviciilor sale din Catalonia sa ancheteze pentru a stabili daca decizia Tribunalului Constitutional a fost incalcata prin punerea scolilor publice la dispozitia consultarii.

Rajoy avertizeaza ca "nimeni nu va sparge unitatea Spaniei" cat timp se va afla el la putere

In replica, seful Guvernului conservator spaniol Mariano Rajoy a afirmat ca nimeni "nu va sparge unitatea Spaniei" atat timp cat se va afla el la putere, cu o zi inaintea votului simbolic cu privire la independenta Cataloniei.

"Ceea ce se intampla poate fi numit cum doriti, dar nu este nici un referendum, nici o consultare si nimic de acest fel, iar eu nici macar nu voi eticheta in vreun fel acest lucru. Ceea ce este sigur este ca nu va avea niciun efect", a declarat Rajoy in fata unor activisti din partidul sau, reuniti la Caceres (vest).

"Atat timp cat voi fi eu presedintele Guvernului se va respecta Constitutia si suveranitatea, iar nimeni nu va sparge unitatea Spaniei", a continuat Rajoy.