Cu toate ca Artus Mas nu foloseste niciodata cuvantul "independenta", el s-a angajat sa organizeze un referendum pentru autodeterminare in 2014, cu scopul de a semna un acord cu stanga separatista, aflata in opozitie, ERC.

Lipsindu-i o majoritate absoluta, coalitia condusa de CiU (Partidul Nationalist Conservator), se vede nevoita sa se alieze cu ERC, care s-a plasat pe pozitia a doua la alegerile regionale de la 25 noiembrie, in contextul unui impuls puternic pentru separare si de razvratire impotriva Madridului.

"Pentru a pregati consultarea, Guvernul va lucra la definirea si la dezvoltarea unor structuri de stat", a afirmat Artur Mas. Iar "pentru a dezvolta aceste structuri de stat, vom face eforturi pentru a explica Europei si lumii procesul democratic pe care vrea sa-l initieze Catalonia", a continuat el. "Aspiram sa avem o tara normala, ca multe altele din lume", a adaugat Artur Mas.

"Este o provocare interesanta sa dezvolti o tara din punct de vedere economic pentru ca sa fie libera", a mai adaugat el, in timp ce popularii (dreapta de la putere) resping discursul lui Artur Mas si proiectul de referendum, considerandu-l ilegal.

Artur Mas se afla in conflict deschis cu Madridul, care a refuzat pactul sau fiscal vizand acordarea posibilitatii Cataloniei sa stranga impozitele, fapt ce a alimentat un puternic impuls separatist in regiune, consolidat de criza economica si tradus printr-o manifestatie de amploare pe strazile Barcelonei la 11 septembrie.