Premierul Mariano Rajoy a anuntat recursul dupa o sedinta extraordinara de guvern, catalogand organizarea referendumului drept o initiativa "demagogica" si "antidemocratica".

"Nimic si nimeni, nicio putere, nicio institutie nu pot intrerupe principiul suveranitatii unice, indivizibile, pe care se fondeaza viata noastra comuna", a declarat Mariano Rajoy intr-o conferinta de presa. "Este profund regretabil ca presedintele regiunii Catalonia, Artur Mas, a convocat plebiscitul", a spus Rajoy.

"Este vorba de o initiativa impotriva legii, care depaseste cadrul democratiei, ii divizeaza pe catalani, indepartandu-i de Europa si de restul Spaniei", a argumentat Rajoy.

Catalonia intentioneaza sa organizeze, pe 9 noiembrie, o consultare populara pe tema autodeterminarii.

Aspiratiile la independenta au crescut in Catalonia, o regiunea cu 7,5 milioane de locuitori situata in nord-estul Spaniei, dupa ce statutul sau de autonomie a fost modificat in 2010 de Curtea Constitutionala, care a retras recunoasterea sa drept "natiune".

Cand Madridul a refuzat in 2012 sa acorde Cataloniei mai multa autonomie in perceperea si gestionarea impozitelor, Artur Mas a promis sa organizeze aceasta consultare. "Vrem sa votam", a declarat el dupa semnarea solemna a decretului la Guvernul catalan.