Taxa pe tranzactiile financiare si un guvern al zonei euro. Ce propun Merkel si Sarkozy pentru salvarea monedei unice VIDEO
Bursele internationale au inregistrat astazi cresteri firave, semn ca investitorii sunt sceptici fata de rezultatele summitului franco-german de ieri. Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au propus "un guvern economic al zonei euro", "taxarea tranzactiilor" si "reguli de aur pentru echilibru bugetar". N-au fost insa prea convingatori.
Pe de alta parte, francul elvetian s-a apreciat puternic astazi fata de euro. Investitorii nu sunt multumiti de masurile anuntate de banca centrala elvetiana pentru a combate supra-evaluarea acestei monede.
Agentii de bursa urmaresc incruntati cotatiile. Atmosfera nu este prea vesela. Finantistii deplang lipsa masurilor concrete si detaliate, dupa summitul Merkel-Sarkozy. "Intalnirea de la Elysee n-a adus mare lucru, ca sa nu spunem nimic" - comenta un analist.
"Ministrii de Finante din Germania si Franta vor propune institutiilor europene, in septembrie, introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare", a declarat Sarkozy intr-o conferinta de presa la sfarsitul intalnirii cu Merkel.
Cei doi lideri propun totodata crearea "unui veritabil guvern al zonei euro", care sa fie condus, pentru un mandat de doi ani si jumatate, de actualul presedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.
Dupa discutiile de la Paris, Sarkozy a aratat ca propune, impreuna cu Merkel, ca toate cele 17 state membre ale zonei euro sa se angajeze sa isi echilibreze finantele si sa includa in Constitutii acest obiectiv pana in vara anului viitor.
Alta propunere se refera la imbunatatirea guvernantei transfrontaliere, prin intalniri bianuale ale liderilor europeni.
"Dorim sa ne exprimam vointa ferma de a apara euro si de a ne asuma responsabilitatile speciale ale Germaniei si Frantei in Europa, astfel incat sa avem un punct de vedere comun asupra tuturor problemelor", a spus Sarkozy.
Merkel a declarat pe de alta parte ca nu crede ca "euroobligatiunile pot fi de ajutor in acest moment".
Sarkozy a completat spunand ca aceste obligatiuni comune ar putea pune in pericol tarile cu ratinguri ridicate si nu pot reprezenta decat "momentul culminant al procesului de integrare".
Cei doi lideri sunt supusi presiunilor de a veni cu planuri de intarire a zonei euro si de refacere a increderii pe pietele financiare, dupa un an si jumatate de tensiuni care nu au disparut in pofida planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia.
Soros: Grecia si Portugalia trebuie scoase din zona euro. Cine are interesul sa salveze moneda unica
Mai multe despre:
#criza datoriilor din zona euro#Angela Merkel#moneda europeana#Nicholas Sarkozy#UE
Pe acelasi subiect: