Țări din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală au cerut ajutorul FMI în contextul crizei COVID-19, pentru salvarea economiei
Dolari, avere
Peste zece ţări din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală au cerut sprijin financiar de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în contextul crizei coronavirusului.
Kârgâstanul este posibil să fie prima ţară care va primi o tranşă de urgenţă, a informat instituţia financiară internaţională, transmite Reuters.
Guvernele din întreaga lume ar trebui să nu ţină cont de costuri şi să îşi întărească sistemele medicale şi plasele de siguranţă socială, în pofida bugetelor şi aşa limitate, a declarat directorul FMI pentru Departamentul Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, Jihad Azour.
"Răspunsul, în materie de politică economică, ar trebui direcţionat spre prevenirea transformării pandemiei (o criză sanitară temporară) într-o recesiune economică prelungită cu pierderi de durată la adresa societăţii prin creşterea şomajului şi a insolvenţelor", a apreciat Jihad Azour într-o postare pe blogul FMI.
Azour a apreciat că băncile centrale trebuie să fie gata să ofere lichidităţi băncilor comerciale în special pentru a susţine creditarea pentru IMM-uri, în timp ce măsurile fiscale convenţionale de sprijinire a economiei (precum chletuielile pentru infrastructură) ar trebui luate în considerare după ce criza începe să se diminueze.
Fondul Monetar Internaţional a subliniat că lucrează la urgentarea procesului de aprobare a solicitărilor de finanţare de urgenţă venite din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, iar prima eliberare de fonduri după izbucnirea pandemiei de coronavirus ar putea fi decisă săptămâna aceasta pentru Kârgâzstan.
Instituţia financiară internaţională a apreciat că regiunea Orientului Mijlociu şi Asiei Centrale se confruntă cu şocuri simultane din cauza reducerii schimburilor comerciale, a diminuării cererii interne şi externe, a întreruperilor de producţie şi a înăspririi condiţiilor financiare.
În plus, exportatorii de petrol se confruntă cu un şoc suplimentar ca urmare a prăbuşirii preţului petrolului, după ce Arabia Saudită şi Rusia au început un război al preţurilor pentru că nu au reuşit să ajungă la un acord de reducere a producţiei.
Pe acelasi subiect: