A treia cea mai mare economie a lumii propune un pachet de stimulente echivalent cu 10% din PIB, pentru revenirea din criza COVID-19
Tokyo, Japonia
Guvernul japonez analizează un pachet de stimulente fiscale cu o valoare de aproximativ 10% din Produsul Intern Brut, pentru a a combate impactul pandemiei de coronavirus, informează un articol publicat joi în cotidianul financiar Nikkei.
Fără a dezvălui sursa informaţiilor sale, Nikkei susţine că pachetul cu o valoare de peste 56.000 de miliarde de yeni (503 miliarde de dolari) va include şi bani gheaţă pentru gospodăriile ale căror venituri au scăzut din cauza coronavirusului, scrie Agerpres.
Un pachet de asemenea magnitudine ar pune Japonia în linie cu intervenţiile anunţate de alte mari state dezvoltate pentru a contracara şocul provocat economiei de criza sanitară care a dus la închiderea magazinelor şi birourilor, a introdus în carantină populaţia şi a afectat lanţurile de aprovizionare.
Nikkei susţine că acordarea de bani gheaţă ar putea începe încă din luna mai iar Guvernul de la Tokyo se gândeşte să ofere fiecărei gospodării eligibile până la 300.000 de yeni (aproximativ 2.700 de dolari).
Ultima dată când autorităţile de la Tokyo au lansat un pachet de stimulare a fost în luna decembrie 2019, când Guvernul japonez a anunţat un pachet cu o valoare de 26.000 de miliarde de yeni pentru a permite economiei japoneze dependente de exporturi să facă faţă războiului comercial dintre SUA şi China.
Având în vedere că o mare parte din fondurile incluse în acel pachet nu au fost încă cheltuite, Guvernul japonez va redirecţiona o parte din bani spre măsurile anti-coronavirus şi va furniza şi fonduri suplimentare până la o sumă totală de peste 56.000 de miliarde de yeni, susţine Nikkei.
Sursele citate de Reuters au dezvăluit şi ele că Guvernul japonez lucrează la un pachet de stimulente în valoare de 30.000 de miliarde de yeni ca răspuns la pandemia de coronavirus, pachet ce va include cheltuieli fiscale în valoare de peste 15.000 de miliarde de yeni.
Restricţiile de călătorie introduse la nivel mondial şi anularea mai multe evenimente, printre care şi Jocurile Olimpice de la Tokyo, au pus noi tensiuni pe economia japoneză, care era deja în pragul recesiunii.
În paralel cu pachetul de cheltuieli avut în vedere de guvernul nipon, Banca Japoniei este şi ea pregătită să îşi extindă intervenţiile pentru a doua lună consecutivă în situaţia în care pandemia va duce la pierderea de locuri de muncă şi la diminuarea cheltuielilor de capital ceea ce ar reduce perspectivele unei relansări economice.
Pe acelasi subiect: