Tara in care un sat se vinde cu jumatate din pretul unui garaj din Londra. Localitati intregi din Spania, cumparate de straini la preturi de apartament
Criza economica din zona euro a lasat Spania, una dintre tarile europene cel mai afectate, cu orase fantoma, neterminate si parasite, dar si cu sate fantoma, care acum sunt la mare cautare in randul strainilor care vor sa se retraga la tara dupa pensionare, pentru un trai linistit.
Sate intregi sunt scoase la vanzare in Spania, la preturi care variaza intre 60.000 si 240.000 de euro, bani pentru care primesc o casa principala, alte cinci sau sase cladiri, un izvor cu apa proaspata si un teren agricol, scrie Daily Mail.
Putrezite si abandonate, aceste sate fantoma din Spania au fost lasate in paragina de locuitorii care au plecat la oras pentru a-si gasi locuri de munca, in timpul crizei financiare din anii trecuti, care a rapus dezvoltarea economica a tarii.
Acum, aceste locuri sunt vanate de straini, dintre care o treime din Marea Britanie, pentru a le transforma in locuri idilice in care sa se retraga la pensie.
De exemplu, pentru doar 90.000 de euro, un investitor a achizitionat satul Ribeica Sacra, in care se gasesc sase case, un depozit si 3.000 de metri patrati de pamant. La acelasi pret se poate achizitiona un loc de parcare in cartierul de lux londonez Battersea sau un bungalou de doua camere in Bognor Regis.
Un sat similar a fost vandut cu 60.000 de euro, in acest pret intrand o casa principala cu trei dormitoare, alte cinci cladiri din imprejurimi, un izvor cu apa proaspata si 13.000 de metri patrati de teren agricol.
Potrivit agentului imobiliar Rafael Canales, in prezent sunt in jur de 2.900 de sate parasite in Spania, majoritatea fiind cumparate de straini de 50-60 de ani, care cauta locuri linistite in care sa se retraga dupa pensionare.
Chiar si cel mai scump sat scos la vanzare are un pret sub 450.000 de euro, mai ieftin cu aproximativ 30.000 de euro fata de pretul mediu al unui apartament in Londra.
Spania a fost una dintre cele mai afectate tari de criza financiara europeana, cu o rata a somajului care a depasit 20%, in prezent mai mult de 5 milioane de oamenii neavand loc de munca.
Pe acelasi subiect: