Mediul de afacaeri din Israel datoreaza foarte mult imigrantilor. In primii 10 ani de la prabusirea Uniunii Sovietice, un milion de imigranti au venit in Israel. Acest flux imens de energie si talent condus la un boom in materie de start-up-uri, scrie The Economist.

Legaturile cu diaspora ajuta, de asemenea. Aproape toti antreprenorii israelieni au cunostinte in alte tari. Multi dintre ei isi impart timpul intre casa si strainatate. Conexiunile lor fac ca cele mai noi idei de la Palo Alto sau Hong Kong sa ajunga imediat la Tel Aviv, ceea ce ajuta afacerile israeliene aflate la inceput de drum sa gaseasca noi piete si clienti.

Dar avantajul demografic pe care Israelul l-a avut in anii anteriori a inceput sa scada. Nu mai exista o Uniune Sovietica ce s-ar putea prabusi. “Nu mai avem de unde sa mai luam un milion de rusi”, a declarat un oficial de la Tel Aviv.

Imigratia s-a prabusit de la 200.000 de persoane, in 1990, la mai putin de 17.000, in 2010. Acum, standardele de viata sunt mai ridicate in America, noteaza publicatia britanica de business. Grupurile de populatie care se dezvolta cel mai mult in Israel sunt formate din arabi israelieni, care nu obisnuiesc sa urmeze scoli superioare, dar si din evrei ulta-ortodocsi, carora guvernul le plateste studiile.

Doua treimi dintre adulti nu muncesc. In schimb, aleg sa se inmulteasca. Iar daca in viitor israelienii vor avea acelasi apetit scazut pentru scoala, afacerile natiunii sunt compromise, concluzioneaza The Economist.