Tara unde salariul minim ar putea creste cu 77%. Este al 2-lea cel mai mare exportator mondial de imbracaminte, iar angajatii din industria textila primesc 38 dolari/luna, cel mai mic nivel din lume
Comisia de salarizare din Bangladesh a inaintat o propunere pentru ridicarea plafonului salariului minim al muncitorilor din industria vestimentara, cu 77%, informeaza BBC. Daca va fi aprobata, majorarea va aduce lucratorilor un salariu minim de 68 de dolari pe luna (5.300 takas).
Sirul de incidente soldate cu morti si raniti in fabrici au ridicat ingrijorari in intreaga lume privind conditiile de munca nivelul de plata din tara, in special in aceasta industrie, a carei contributie este esentiala pentru economia nationala.
In ultima perioada, muncitorii au intrat in greve, cerand sa li se acorde salarii mai mari si conditii decente pentru desfasurarea activitatii.
In acest moment, leafa minima din aceasta tara pentru cei din industria textila este de numai 38 de dolari, iar sindicatele din comert sustin ca este cel mai mic nivel din lume, pentru acest tip de munca. Suma de 38 de dolari, echivalentul a 125 de lei, este mai putin decat lasa la casa de marcat, de obicei, un roman, pentru cosul de cumparaturi saptamanal.
Propunerea cresterii salariale trebuie sa primeasca insa acordul Ministerului Muncii.
Bangladesh este al doilea cel mai mare exportator mondial de imbracaminte, un sector de 22 miliarde de dolari ce aduce aproape 80% din exporturile tarii.
"Comisia a propus aceasta suma, luand in calcul realitatea prezenta, atat din punctul de vedere al proprietarilor, cat si al muncitorilor", a spus AK Roy, presedintele Comisiei de salarizare, pentru Reuters.
In prezent, venitul minim lunar pentru lucratorii din industria textila este la jumatate fata de cel primit de muncitorii din alte tari exportatoare din Asia, precum Vietnam sau Cambodgia, si se situeaza la doar un sfert fata de cel din China.
Cu toate acestea, reprezentantii producatorilor si exportatorilor din industria textila a Bangladeshului considera ca majorarea este mult prea mare, adaugand ca decizia luata de guvern ar fi una emotionala, luata pe criterii politice.
Cel putin sapte persoane au murit asfixiate in luna mai in incendiul unei fabrici de textile in capitala Bangladeshului, Dhaka, la doar doua saptamani de la prabusirea unui imobil in care se aflau ateliere de confectii textile, un accident soldat cu peste 1.100 de morti, potrivit surselor oficiale din politie, citate de AFP. Rana Plaza, un imobil de noua etaje, s-a prabusit, dupa ce muncitorii au semnalat cu o zi inainte crapaturi in imobil.
Dupa toate acestea, tara se angaja la Organizatia Internationala a Muncii (OIM) sa adopte masuri imediate pentru consolidarea securitatii in ateliere. Tot atunci, spaniolii de la Inditex (retailer care detine Zara) si suedezii de la H&M anuntau semnarea unui acord propus de sindicate, pentru a ameliora masurile de securitate in fabricile de textile din Bangladesh. Acordul instituia, intre altele, un "inspector-sef" independent de intreprinderi si sindicate, insarcinat "cu elaborarea si implementarea unui program de inspectie a securitatii in caz de incendii, care sa fie credibil si eficient".
In fabricile din Bangladesh se produce imbracaminte pentru retaileri importanti, precum H&M, Marks & Spencer, Carrefour, Tesco, Wal-Mart sau JC Penney.