Țara din UE care vrea să se împrumute cu scadența peste 100 de ani. Dobânzile obligațiunilor guvernamentale sunt sub zero
Coroane suedeze
Suedia analizează posibilitatea de a se alătura altor ţări precum Austria care au profitat de costurile reduse cu împrumuturile pentru a emite obligaţiuni pe 100 de ani, transmite Bloomberg.
În prezent obligaţiunile guvernamentale suedeze cu cea mai lungă maturitate, al căror randament este apropiat de zero, trebuie răscumpărate în 2039.
Toate celelalte obligaţiuni suedeze au randamente negative, alături de alte obligaţiuni cu venit fix în valoare de peste 16.000 miliarde dolari la nivel mondial.
"Perspectiva de a profita de ceea ce pare a fi un nivel extrem de scăzut al dobânzilor pe termen lung este interesantă şi o vom analiza", a declarat directorul general al Agenţiei de gestionare a datoriei statului din Suedia, Hans Lindblad.
Potrivit acestuia, agenţia va analiza mai multe aspecte, inclusiv modul cum va afecta modelele sale de finanţare şi dacă există cerere pentru obligaţiuni pe 100 de ani.
Povara datoriei în Suedia este de aproximativ 35% din PIB, una din cele mai mici din Uniunea Europeană. Aproape jumătate din obligaţiunile guvernamentale emise de Suedia sunt deţinute de Banca Centrală, care a cumpărat obligaţiuni începând din 2015 în cadrul unui program de stimulare.
În ultimi ani investitorii care caută obligaţiuni sigure cu un randament de peste 1% s-au îndreptat spre obligaţiunile emise de statele europene, însă deocamdată doar câteva state europene, precum Belgia şi Irlanda, au prelungit maturităţile până la un secol. De exemplu, la finele lunii iunie Austria a vândut obligaţiuni pe 100 de ani în valoare de 1,25 miliarde euro.
În paralel, unii emitenţi europeni precum Germania constată cum randamentele pentru toate obligaţiunile lor au ajuns în teritoriul negativ. Chiar şi aşa investitorii acceptă randamentele negative, de temă că economia mondială ar putea să se îndrepte spre o recesiune pe măsură ce tensiunile comerciale se agravează iar băncile centrale vor răspunde cu mai multe stimulente.
Mai multe despre:
#Suedia#obligatiuni
Pe acelasi subiect: