Țara din UE în care trăiesc cei mai mulți români a intrat în recesiune. Economia Europei a încetinit în 2018
Italia, Roma, Vatican
Italia a intrat în recesiune la finalul anului 2018, un an marcat de instabilitate politică, împrumuturi scumpe și modificări fiscale, scrie Bloomberg.
Scăderea de 0,2% din ultimul trimestru al anului trecut vine după o scădere de 0,1% în trimestrul precedent, arată datele oficiale publicate, joi, la Roma.
Contractarea economiei de la finalul anului a fost mai mare decât se anticipase anterior și va pune și mai multă presiune pe coaliția de guvernământ, care deja se clatină.
Atât Banca Italiei, cât și FMI au previzionat o creștere economică de 0,6% pentru Italia în acest an, mai puțin de jumătate din creșterea prognozată pentru cele 19 state din zona euro.
De exemplu, economia Spaniei a crescut cu 0,7% în ultimul trmiestru din 2018, arată datele publicate joi dimineață.
Roma și Bruxellesul au convenit asupra rivizuirii cheltuielilor pe 2019, după mai multe luni de tensiuni între cele două părți. Acest lucru include și o țintă de deficit mai mică, însă Roma și-a menținut intenția de scădea vârsta de pensionare pentru anumite categorii de angajați și de a introduce un venit minim pentru săraci.
Premierul italian Giuseppe Conte a recunoscut deja săptămâna aceasta că se aşteaptă ca datele oficiale să confirme recesiunea dar a dat asigurări că politicile fiscale expansioniste ale Guvernului vor ajuta la revenirea pe creştere a economiei.
Italia a reintrat în recesiune la doar patru ani de la ultima scădere semnificativă a activităţii economice, o evoluţie care accentuează temerile privind perspectivele zonei euro. Italia este a treia economie a zonei euro, după Germania şi Franţa.
Şi Banca Centrală a Italiei a înrăutăţit recent estimarea privind evoluţia economiei în 2019, care ar urma să crească cu doar 0,6%, faţă de un avans de 1% previzionat în decembrie, din cauza escaladării tensiunilor comerciale şi a perspectivei mai slabe privind investiţiile.
Nori negri deasupra Europei
Nici economia UE nu a performat anul trecut. Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat un avans de 1,8% în 2018, după o creştere de 2,4% în anul 2017, potrivit unei estimări preliminare publicate joi de Eurostat.
În ultimele sale prognoze, publicate în toamna anului trecut, Comisia Europeană miza pentru 2018 pe o creştere de 2,1% în zona euro.
În cazul Uniunii Europene, estimarea preliminară a Eurostat arată că Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 1,9% în 2018, sub avansul de 2,2% prognozat de Comisia Europeană în toamnă.
Eurostat precizează că în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut al zonei euro a stagnat la 0,2%. Această cifră este identică aşteptărilor economiştilor intervievaţi de furnizorul de servicii financiare Factset. În cazul Uniunii Europene, Produsul Intern Brut a stagnat la 0,3%, în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea.
În ritm anual, în trimestrul patru 2018 comparativ cu trimestrul patru 2017, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 1,2% în zona euro şi unul de 1,5% în UE, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mai mici decât cele înregistrate în trimestrul al treilea.
România, între țările cu cei mai puțini șomeri
De asemenea, Eurostat a anunţat joi că rata şomajului în cele 19 state care au adoptat moneda unică a rămas stabilă la 7,9% în luna decembrie 2018. Şi în acest caz cifra este similară cu cea a analiştilor intervievaţi de Factset. În Uniunea Europeană, rata şomajului a rămas stabilă la 6,6%.
În rândul statelor membre, cele mai mici rate ale şomajului în luna decembrie 2018 se înregistrau în Cehia (2,1%), Germania (3,3%) şi Polonia (3,5%), Olanda (3,6%), Ungaria (3,7% în luna noiembrie), Malta şi România (ambele cu 3,8%). La polul opus, cele mai mari rate ale şomajului au fost observate în Grecia (18,6% în luna octombrie 2018), Spania (14,3%) şi Italia (10,3%).
Eurostat subliniază că, în comparaţie cu situaţia din urmă cu un an, rata şomajului a scăzut în toate statele membre, cu excepţia Franţei unde a rămas stabilă. În România, rata şomajului a coborât de la 4,6% în luna decembrie 2017, până la 3,8% în luna decembrie 2018.
Potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 3,8% în luna decembrie 2018, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă (3,9%). Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna decembrie a anului 2018 a fost de 350.000 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (358.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (419.000 persoane).
Pe acelasi subiect: