Țara din UE în care muncesc mulți români majorează salariul minim pentru prima dată în ultimul deceniu
Euro, bani
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anunţat luni planuri de majorare a salariului minim lunar cu aproximativ 11%, prima astfel de creştere în aproape un deceniu, transmite Reuters.
"Vă cer, după un deceniu de reduceri salariale, să faceţi încă un pas istoric", a afirmat Tsipras, solicitând Guvernului de la Atena să aprobe propunerea ministrului Muncii de majorare a salariului minim lunar la 650 de euro, de la 586 euro în prezent.
De asemenea, premierul Greciei a propus ca salariul minim lunar pentru tinerii sub 25 de ani să fie desfiinţat.
Planul trebuie aprobat de Parlament şi ar putea intra în vigoare luna viitoare, aşa cum speră Guvernul de la Atena.
Majorarea vine în urma consultărilor între reprezentanţii Executivului, ai sindicatelor şi ai angajatorilor din Grecia.
În 2012, când Grecia a intrat în recesiune, autorităţile de la Atena au redus salariul minim lunar cu 22%, la 586 de euro. Anul acesta, Grecia ar urma să înregistreze un avans al economiei de 2,5%, iar rata şomajului ar urma să scadă la 18,2%, de la 19,6% în 2018.
În noiembrie, Comisia Europeană a aprobat primul buget al Greciei după încheierea programului de asistenţă financiară şi a cerut autorităţilor de la Atena să accelereze reformele şi să rămână vigilente.
Executivul comunitar a precizat că a adoptat primul raport privind Grecia în contextul dispozitivului de supraveghere consolidată care a fost instituit după încheierea programului de sprijin pentru stabilitate, din cadrul Mecanismului European de Stabilitate, la 20 august 2018.
Raportul concluzionează că proiectul de plan bugetar pentru 2019 prezentat de Grecia asigură conformitatea cu angajamentul său de a atinge un excedent primar de 3,5% din PIB.
"Progresele înregistrate în ceea ce priveşte reformele din alte domenii sunt considerate a fi inegale, iar autorităţile vor trebui să accelereze punerea lor în aplicare pentru a-şi atinge obiectivele. Activarea măsurilor de politică contingentă privind datoria, convenite ca parte a pachetului semnificativ de măsuri privind datoria, aprobat în cadrul reuniunii Eurogrupului din 22 iunie 2018, va fi condiţionată de o evaluare pozitivă în al doilea raport efectuat în cadrul dispozitivului de supraveghere consolidata. Acest raport va fi publicat în prima parte a anului viitor", se arată în comunicatul CE.
Grecia, a cărei datorie publică se ridică la 180% din PIB, a primit ajutoare financiare în valoare de 280 miliarde de euro începând din 2010.
În prezent, Grecia se pregăteşte să urmeze exemplul altor victime ale crizei financiare - Irlanda, Spania, Portugalia şi Cipru - care au reuşit să atragă investitorii pe termen lung pe pieţele lor de obligaţiuni şi astfel să se poată finanţa independent.
Pe acelasi subiect: