Deficitul va fi echivalent cu aproximativ 9% dn PIB-ul anticipat în 2020. Acest deficit nu include impactul bugetelor locale, sistemului de sănătate şi altor părţi din sectorul public care sunt incluse în finanţele publice totale.

Măsura, care majorează deficitul bugetar de la nivelul anterior de 300 de miliarde de coroane, este a treia de acest timp adoptată din luna martie, când guvernul a decis oprirea majorităţii activităţilor zilnice şi de afaceri din ţară, din cauza noului coronavirus.

În timp ce majoritatea restricţiilor au fost ridicate, banca centrală anticipează un declin al PIB de 8% în acest an, înaintea de o redresare de 4% în 2021.

”Consider că este un buget care menţine locurile de muncă şi susţine investiţiile, ceea ce este benefic pentru toţi cetăţenii acestei ţări”, a afirmat premierul Andrej Babis în Parlament, potrivit News.ro.

Consiliul bugetului de stat a apreciat că creşterea puternică a deficitului este prematură. Cu toate acestea, Cehia are spaţiu să crească datoriile, după ce le-a scăzut în ultimii câţiva ani la 30,8% din PIB, comparativ cu o medie europeană de 79,3% din PIB.

Guvernul premierului Babis a promis măsuri de susţinere a economiei de aproximativ 1.200 de miliarde de coroane, majoritatea prin intermediul împrumuturilor comerciale susţinute de stat şi a garanţiilor. Companiile s-au plâns că ajutoarele au venit prea încet şi uneori sunt dificil de obţinut.