Țara care stă pe cea mai mare rezervă mondială de țiței primește petrol din vecini. Dictatura a dus la o criză umanitară fără precedent
Bolivari venezueleni
Preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a afirmat că ţara sa este dispusă, din motive umanitare, să vândă petrol Venezuelei care a căzut pradă penuriei de carburanţi, în pofida presiunilor SUA, scrie AFP.
Preşedintele de stânga a precizat că autorităţile de la Caracas nu au cerut ajutorul Mexicului.
"Dacă ne vor adresa această solicitare şi dacă este vorba despre ajutor umanitar, vom face acest lucru", a declarat el în faţa jurnaliştilor în cursul unei vizite la Xalapa, capitala statului Veracruz (est).
În ciuda uriaşelor rezerve de petrol ale Venezuelei, producţia s-a prăbuşit. Populaţia se confruntă cu grave penurii de carburanţi, amplificate de impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei.
Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro a limitat recent subvenţiile de stat care, ani de-a rândul, le-au permis venezuelenilor să facă plinul de benzină practic gratuit.
Iranul a trimis cinci petroliere cu combustibil în Venezuela.
Lopez Obrador a respins riscul unor eventuale sancţiuni americane în cazul vânzării de carburant Venezuelei.
"Noi nu ne amestecăm în politica altor ţări", a declarat el, adăugând că "popoarele" au dreptul la "autodeterminare". "Nimeni nu are dreptul să-i asuprească pe ceilalţi, nicio hegemonie nu poate zdrobi o ţară", a spus şeful statului mexican, potrivit Agerpres.
Washingtonul, care îl consideră pe preşedintele socialist Nicolas Maduro drept "dictator" şi doresc plecarea sa de la putere, au impus sancţiuni la exporturile de ţiţei din Venezuela, precum şi împotriva mai multor responsabili guvernamentali şi militari de la Caracas.
Dacă Venezuela deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume, ea produce numai circa 622.000 de barili pe zi, o cincime din producţia din urmă cu zece ani, potrivit OPEC.
Venezuela a încheiat anul 2019 cu o rată a inflaţiei de 9.585,5%, după ce în anul anterior indicatorul a depășit 130.000%. Anul trecut, bolivarul venezuelean s-a devalorizat cu 98,6%, ceea ce a făcut practic din dolarul american moneda utilizată în interiorul Venezuelei.
Ţara sud-americană este în al şaselea an de recesiune, iar criza economică a dus la prăbuşirea valorii salariilor şi economiilor, ceea ce a agravat sărăcia şi a determinat peste patru milioane de persoane să plece din ţară.
Pe acelasi subiect: