Taxa de solidaritate a fost introdusă la începutul anilor '90 pentru a acoperi în principal costul reunificării Germaniei. În 2018, taxa a generat venituri totale de 18,9 miliarde de euro, potrivit Agepres.

Anunţul vine pe fondul creşterii presiunilor în vederea implementării unor măsuri de stimulare a celei mai mari economii europene, care se confruntă cu riscul unei recesiuni.

De asemenea, Olaf Scholz a dat asigurări că autorităţile de la Berlin pot implementa şi alte măsuri ambiţioase, cum ar fi cele de protejare a mediului, fără a face noi datorii.

"Putem să ne îndeplinim ţintele fără a face noi datorii", a răspuns ministrul de Finanţe, când a fost întrebat dacă menţine fără rezerve obiectivul de a avea un buget echilibrat.

Declaraţiile lui vin după ce, săptămâna trecută, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Olaf Scholz ia în considerare emiterea de noi obligaţiuni.

Creşterea constantă a economiei face ca Executivul de la Berlin să înregistreze excedent bugetar, care-i permite să majoreze cheltuielile publice fără a apela la noi împrumuturi.