Țara din UE care ar putea scurta oficial ziua de muncă la șase ore și săptămâna la patru zile lucrătoare
Helsinki, Finlanda
Noul premier al Finlandei, Sanna Marin (34 de ani), care este și cea mai tânără femeie prim-ministru în exercițiu din lume, vrea să revoluționeze felul în care se muncește în țara sa.
Instalarea Sannei Marin în fruntea Executivului de la Helsinki a fost primită cu entuziasm în țara sa, și nu doar pentru că este cel mai tânăr premier din lume la ora actuală.
Ea conduce, totodată, o coaliție de crentru-stânga în care toate cele cinci partide care o compun sunt conduse de femei, iar scopul său declarat este să introducă în Finlanda ziua de lucru de șase ore și săptămâna de patru zile lucrătoare.
În luna august, a cea de-a 120-a aniversare a Partidului Social Democrat (SDP), Marin, care la acea vreme era ministru al Transporturilor și Comunicațiilor, a spus că ar vrea ca finlandezii să muncească mai puțin.
“De ce următorul pas n-ar fi scurtarea zilei de lucru la șase ore și a săptămânii de lucru la patru zile? De ce este musai să muncim opt ore? Cred că oamenii merită să petreacă mai mult timp cu familiile lor sau să se bucure de hobby-urile lor și să aibă o viață culturală. Acesta ar putea fi următorul pas în găsirea echilibrului dintre viața personală și cea profesională”, spunea Sanna Marin în august, potrivit Helsinki Times.
În Finlanda, ca peste tot în Europa, ziua de lucru are 8 ore. Coaliția de guvernare, condusă de Marin, a cerut recent un studiu prin care să se testeze ziua de lucru de 6 ore.
Experimentul Göteborg: ziua de lucru de 6 ore menține angajații fericiți și sănătoși
Ziua de lucru de șase ore a fost deja experimentată cu succes în țata vecină, Suedia. În 2015, Göteborg – al doilea cel mai mare oraș al țării, a redus ziua de lucru la șase ore, în cazul angajaților de la azilele de bătrâni și din spitalul municipal, păstrând același nivel al salariului. Doi ani mai târziu, rezultatul a fost că angajații erau mai fericiți, mai sănătoși și mai productivi.
Odată cu reducerea numărului de ore lucrate, serviciile au fost extinse, iar pacienții au fost mai mulțumiți. Iar costurile au rămas relativ stabile: deși au fost angajați mai mulți oameni, aceștia au plătit mai multe taxe și impozite. Totodată, angajații au cerut mai puține zile de concediu medical, s-au înregistrat mai puține pensionări pe caz de boală și s-a micșorat numărul de șomeri.
Industria IT suedeză, deschizătoare de drumuri
În industria IT din Suedia, angajații lucrează șase ore pe zi de mai mulți ani. Toyota a fost prima companie care a decis încă din 2003 scurtarea zile de lucru, cu păstrarea nivelului salarial.
În consecință, nu numai că angajații Toyota au fost mai satisfăcuți și mai motivați, dar productivitatea lor a crescut, ceea ce s-a văzut în profiturile companiei. Cum au reușit să mărească productivitatea într-un timp de lucru mai scurt? În primul rând, au eliminat sau scurtat ședințele lungi în care se pierdea mult timp și le-au făcut mai eficiente, apoi au redus timpul petrecut pe rețelele sociale sau navigând pe internet.
Astfel, angajații vin la serciviu mai odihniți și mai concentrați pe ceea ce au de făcut. Apoi merg acasă, unde au suficient timp să-și petreacă după-amiezele alături de familie, prieteni sau bucurându-se de hobby-urile lor. Iar câștigătorii sunt de ambele părți.
Economii de peste 100 mld. lire sterline pe an, în Marea Britanie
Un studiu efectuat de facultatea britanică de administrare a afacerilor Henley Business School arată că introducerea săptămânii de lucru de patru zile în loc de cinci ar putea ajuta companiile din Marea Britanie să economisească peste 100 de miliarde de lire sterline pe an.
Principala concluzie a fost că reducerea numărului de zile lucrătoare la patru şi plata salariului întreg poate conduce la creşterea productivităţii şi ar îmbunătăţi sănătatea fizică şi psihică a angajaţilor. Totodată, reducerea săptămânii de lucru ar îmbunătăţi calitatea mediului înconjurător.
Majoritatea companiilor care au adoptat deja săptămâna de lucru cu patru zile au declarat că au observat o îmbunătăţire a productivităţii şi creşterea calităţii vieţii angajaţilor. Două treimi dintre angajatori au susţinut că trecerea la săptămâna de lucru de patru zile i-a ajutat să atragă şi să menţină personalul.
Cei mai mulţi angajaţi s-au arătat încântaţi de reducerea săptămânii de lucru la patru zile, au notat autorii studiului care au efectuat un sondaj în rândul muncitorilor din peste 250 de companii unde a fost implementată deja această măsură.
Pe acelasi subiect: