Autorităţile suedeze au promulgat o nouă lege referitoare la fumatul în spaţii publice care se aplică începând de luni.

În prezent, în Suedia, fumatul este interzis în spațiile închise, dar sunt acceptate de lege spațiile amenajate special pentru fumători la locul de muncă și în spațiile publice.

Locurile de joacă publice, staţiile de autobuz şi peroanele din gări sunt de asemenea vizate de prevederile extinse ale acestei interdicţii referitoare la fumat.

Noile reglementări se aplică, de asemenea, ţigaretelor electronice.

Citește și: Una dintre cele mai sărace țări din Europa interzice jocurile de noroc, sursă de profit pentru crima organizată

Autoritatea suedeză din domeniul sănătăţii publice consideră aceste măsuri ca un pas important în protejarea sănătăţii populaţiei, precum şi în reducerea riscului pe care îl presupune fumatul pasiv.

Guvernul premierului Stefan Lofven şi-a stabilit obiectivul ca Suedia să devină o ţară fără fumători până în 2025.

Până acum, suedezii puteau fi zăriţi fumându-şi ţigările în zonele special amenajate în faţa barurilor şi a restaurantelor din Stockholm şi celelalte oraşe.

Datele oficiale arată că doar 11 procente din cele 10 milioane de locuitori ai Suediei fumau zilnic în 2016, iar 10 procente fumau doar ocazional.

Suedia a interzis fumatul în baruri și restaurante în mai 2005. Potrivit noii legislații, țara nordică își propune să elimine definitiv acest obicei până în 2025.

România a înterzis complet fumatul în spații publice închise în 2016, devenind, astfel, al 18-lea stat al Uniunii Europene în care țigara aprinsă e interzisă în baruri, restaurante, precum și în clădiri de birouri și instituții publice.