Fumatul “arde” 2% din PIB-ul mondial. Un sfert din costul economic total al tabagismului este suportat de doar patru tari
Tigari
Fumatul costa economia mondiala peste 1.400 miliarde de dolari si absoarbe aproximativ 6% din cheltuielie mondiale pentru sanatate, arata un prim studiu cu privire la acest subiect, informeaza AFP.
Publicat marti in revista Tobacco Control, studiul arata ca in 2012 costul total al fumatului s-a ridicat la 1.436 miliarde de dolari la nivel mondial, iar 40% din costuri au fost suportate de tarile in curs de dezvoltare.
Nota totala de plata a inclus o factura de 422 miliarde de dolari pentru tratament si spitalizare, adica 5,7% din totalul cheltuielilor pentru sanatate, precum si costuri indirecte ca urmare a productivitatii pierdute din cauza bolilor si deceselor.
"Fumatul impune o povara economica grea la nivel mondial, in special in Europa si America de Nord unde epidemia este mai avansata. Aceste descoperiri subliniaza necesitatea implementarii unor masuri mai dure de control pentru diminuarea acestor costuri", apreciaza autorii studiului.
Conform rezultatelor studiului, un sfert din costul economic total al tabagismului este suportat de patru tari: China, India, Brazilia si Rusia. Raportat la PIB-ul diferitelor tari, fumatul este deosebit de costisitor in Europa de Est (3,6% din PIB) precum si in SUA si Canada (3% din PIB). Restul Europei se situeaza la 2% din PIB fata de 1,8% din PIB la scara mondiala. De asemenea, in Europa de Est, cheltuielile de sanatate legate direct de fumat reprezinta 10% din totalul cheltuielilor de sanatate.
Autorii subliniaza ca, spre deosebire de studiile anterioare care s-au concentrat pe statele bogate, acesta este primul studiu care include si tarile cu venituri mici si mijlocii pentru a oferi o estimare mai corecta a costurilor totale ale fumatului. La realizarea acestui studiu au fost colectate date din 152 de tari reprezentand 97% din fumatorii planetei. Chiar si asa, costurile reale ale fumatului sunt mult mai mari deoarece cercetatorii precizeaza ca in calculele lor nu sunt incluse si pagubele provocate de fumatul pasiv, responsabil anual pentru aproximativ sase milioane de decese pe an.
Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a fixat ca obiectiv reducerea cu o treime, pana in 2030, a deceselor premature legate de maladiile non-infectioase si fumat. OMS estimeaza ca la nivel mondial sunt 1,1 miliarde de fumatori, ceea ce inseamna ca unul din cinci oameni cu varsta de peste 15 ani este fumator.
Pe acelasi subiect: