Țara din Europa care își schimbă numele. Parlamentul a aprobat revizuirea Constituției
Ohrid, Macedonia
Parlamentul macedonean a aprobat proiectul reformei constituţionale, inclusiv un amendament-cheie privind schimbarea numelui ţării, eliminând încă un obstacol în calea soluţionării unei vechi dispute cu Grecia şi a aderării la NATO.
Votul pentru schimbarea numelui fostei republici iugoslave în Republica Macedonia de Nord a avut loc luni noapte, 67 de deputaţi au votat pentru, 23 împotrivă şi patru s-au abţinut, potrivit Agerpres.
O majoritate simplă a fost suficientă în această etapă preliminară, dar o majoritate de două treimi din cei 120 de parlamentari este necesară pentru a schimba Constituţia. Votul decisiv este aşteptat în ianuarie.
Prim-ministrul social-democrat al Macedoniei Zoran Zaev pare să fi stăpânit opoziţia naţionalistă şi a reuşit să înscrie pe agenda parlamentară în octombrie schimbarea numelui, votat atunci în legislativ cu o majoritate de două treimi.
Zaev şi omologul său grec Alexis Tsipras au căzut de acord în iunie ca Macedonia să-şi schimbe numele. În schimb, Atena va opri blocarea intrării vecinului său în NATO şi deschiderii discuţiilor de aderare la UE.
Grecia revendică numele Macedonia şi moştenirea sa istorică pentru provincia sa nordică. Disputa a izbucnit după independenţa Macedoniei în urma dezintegrării fostei Iugoslavii în 1991.
Tsipras se confruntă cu o rezistenţă feroce împotriva acordului din partea naţionaliştilor în propria ţară. Acordul va fi pe ordinea de zi la Atena după ce Macedonia finalizează procesul de schimbare a numelui.
Printre cei care promit să voteze împotriva acordului în parlamentul grec sunt partenerii mai mici de coaliţie ai lui Tsipras.
Mai multe despre:
#Macedonia#Grecia
Pe acelasi subiect: