Țara din Europa care încurajează angajații să revină la birou. "Există limite pentru telemuncă"
Munca de acasa
Guvernul britanic va lansa o campanie de comunicare pentru a-i încuraja pe angajaţi să revină la birou şi a relansa economia, a declarat vineri ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps.
"Cred că există limite pentru telemuncă", a declarat Grant Shapps. Potrivit acestuia, angajaţii vor putea reveni la birou "în deplină siguranţă", graţie măsurilor introduse de companii pentru a evita riscul de transmitere a noului coronavirus.
"Mesajul nostru principal este destul de direct: le spunem oamenilor că acum este sigur să revină la muncă", a subliniat Grant Shapps, potrivit Agerpres.
După ce în luna martie a cerut concetăţenilor săi să lucreze de acasă, premierul Boris Johnson va lansa săptămâna viitoare o campanie în care îi va încuraja pe britanici să revină la birou. Potrivit cotidianului The Telegraph, premierul va sublinia printre altele avantajele revenirii la birou şi va menţiona faptul că cei care lucrează în regim de telemuncă sunt vulnerabili la concedieri.
Cu toate acestea, telemunca rămâne o opţiune apreciată în Marea Britanie, ţara care este lider în Europa după numărul de decese din cauza coronavirusului, peste 41.000. Potrivit unui studiu realizat de banca americană doar o treime (34%) din angajaţii din birouri au revenit la muncă în Marea Britanie la începutul lunii august, comparativ cu 68% în Europa.
La rândul său, lanţul de restaurante Pret A Manger, foarte prezent în City-ul londonez, a anunţat joi că a eliminat 2.800 din cele 8.000 de locuri de muncă din Marea Britanie, în condiţiile în care vânzările au scăzut cu aproximativ 60% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
"Unele din centrele celor mai frecventate oraşe ale noastre arată ca nişte oraşe fantomă. Aceasta înseamnă un cost ridicat pentru companiile locale, locurile de muncă şi colectivităţi", a declarat Carolyn Fairbairn, director general al CBI, principala organizaţie patronală din Marea Britanie.
În Româna, deşi se vorbeşte mult despre munca de acasă, doar doi din zece angajați lucrează de la ei din sufragerie. România are cel mai mic număr de angajaţi din UE care au trecut la telemuncă, din cauza riscului generat de SARS-CoV-2. În tot acest timp, medicii consideră că drumul până la serviciu şi obiceiul de a socializa cu colegii sunt surse periculoase de infectare.
În primăvară, lumea făcea haz pe seama muncii de acasă și a întreruperilor ocazionale. Cinci luni mai târziu, puțini sunt cei care mai văd partea nostimă a situației. Angajați din toată lumea se plâng de izolare, epuizare și chiar se declară ajunşi la capătul puterilor, pentru că mulți dintre ei trebuie să jongleze cu supravegherea copiilor, sarcinile de serviciu și treburile casnice.
Pe acelasi subiect: