Ministrul de Finanţe, Philip Hammond, anunţase în septembrie că Mark Carney îşi va prelungi mandatul cu încă şapte luni, până la sfârşitul lunii ianuarie 2020, pentru a ajuta la atenuarea efectelor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Salariul anual al guvernatorului Băncii Angliei este de 480.000 lire sterline, nemodificat din 2013.

Candidatul trebuie să demonstreze capacitatea de a conduce "o instituţie financiară complexă şi puternică". Interviurile vor avea loc în această vară iar în toamnă Guvernul va anunţa numele noului şef al BoE.

"Găsirea unui candidat cu competenţe adecvate şi experienţă pentru a conduce Banca Angliei este vitală pentru a asigura în continuare soliditatea economiei noastre şi pentru menţinerea poziţiei Marii Britanii de centru financiar global", a anunţat Philip Hammond.

Şi din interiorul instituţiei sunt candidaţi, cum ar fi Ben Broadbent, adjunctul guvernatorului, economistul şef Andy Haldane. Urmează fostul adjunct al guvernatorului, Andrew Bailey, şi Nemat Shafik, fost membru în Comitetul de politică monetară.

Dar folosirea pentru prima dată a unei firme de recrutare indică dorinţa ministrului de Finanţe de a extinde căutările, inclusiv pe plan global, în timp ce este sub presiune pentru a lua în considerare mai multe candidate femei.

Raghuram Rajan, fost şef al Băncii Centrale a Indiei, este un alt posibil candidat. Dar ţinând cont de actuala situaţie politică, următorul guvernator al Băncii Angliei va fi aproape sigur din UE.

Mark Carney "a ajutat la conducerea economiei Marii Britanii într-o perioadă dificilă. Sub conducerea sa, Banca Angliei a fost în fruntea reformelor care au făcut sistemul nostru financiar mai sigur şi mai uşor de verificat", a afirmat Philip Hammond.

Guvernatorul Băncii Angliei are o putere imensă în sistemul financiar britanic, poate influenţa cursul ratelor dobânzilor şi stabili priorităţile instituţiei în gestionarea riscurilor.

Anul trecut, Mark Carney, care este cetăţean canadian, a fost recompensat în total cu 881.574 lire sterline. Suma include şi o bonificaţie de cazare, în valoare de 250.000 lire sterline, care reflectă diferenţa dintre costul vieţii în Londra şi cel din Ottawa.

Înainte de a deveni guvernatorului Băncii Angliei în iulie 2013, Carney declara că doreşte un mandat de cinci ani, în locul celui standard de opt ani, pentru a reduce timpul petrecut de copiii săi în afara Canadei.