Banca Angliei a anunțat, joi, că există riscuri în ceea ce privește mediul, dacă la fabricarea bancnotelor s-ar folosi alternative vegetale, cum ar fi uleiul de palmier, care ar fi și mai scumpe.

Anul trecut, Banca Angliei a lansat primele bancnote din plastic, pentru că acestea sunt mai greu de falsificat și au o durată de viață mai lungă. Însă, materialul folosit conține și urme de grăsime animală.

Ceea ce a determinat mai mult de 130.000 de cetățeni să semneze o petiție prin care îi cereau băncii centrale să nu mai folosească, în procesul fabricației, seul provenit de la oi sau de la vaci, și să vină cu alternative vegetale.

De asemenea, unele temple Hindu si cafenele vegane au refuzat să primească aceste bancnote care îl înfățișează pe fostul prim-minitru britanic din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial Winston Churchill.

După ce a făcut o analiză a costurilor pe care le-ar implica folosirea grasimilor vegetale, Banca Angliei a informat că folosirea uleiului de palmier ar costa 16,5 milioane de lire sterline (peste 21 mil. dolari) în următorii 10 ani, un preț foarte mare pentru plătitorii de taxe.

Totodată, banca centrală a precizat că există îngrijorari și in ceea ce privește mediul înconjurător, existând riscul de defrișări masive și de poluare cu pesticide și emisii. Pe de altă parte, producătorii de ulei de palmier au spus că nu ar putea să furnizeze cantitatea de care este nevoie pentru fabricarea banilor.

În consecință, Banca Angliei a luat decizia să folosească în continuare grasimea animală atât pentru bancnotele de 5 lire, introduse în circulație anul trecut, cât și pentru cele de 10 și 20 de lire, care vor fi lansate în septembrie, desi susține că “înțelege preocuparea publică” pentru această situație și că nu a luat decizia ușor.

Bancnotele din polimer conțin mai puțin de 0,05% grăsime animală, folosită în procesul fabriației, cu rolul de a face banii mai alunecoși și mai ușor de folosit. Banca Angliei a introdus prima bancnotă din plastic anul trecut.

În întreaga lume sunt în jur de 30 de țări care folosesc acest material la fabricarea bancnotelor, inclusiv Romania, pentru că este mai rezistent și mai greu de falsificat.