Englezii au bani noi. Banca Angliei a introdus în circulație a doua bancnotă din plastic, cu portretul scriitoarei Jane Austen și cu însemne tactile pentru nevăzători
Lire sterline
Banca Angliei a introdus în circulație, începând de joi, noua bancnotă de 10 lire sterline, pe care apare scriitoarea Jane Austen și care este a doua bancnotă din plastic din Marea Britanie.
Potrivit unui comunicat al bancii centrale de la Londra, noua bancnotă este prima care are și însemne tactile, pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
Mai mult de un miliard de bancnote de 10 lire au fost tipărite și sunt gata să intre în circulație, a mai anunțat Bank of England. Actualele bancnote de 10 lire vor fi retrase până în primăvara anului viitor.
Noua bancnotă se alătură celei de 5 lire, pe care apare figura lui Winston Churchill, și face parte din prima serie de bancnote din polimer introduse în circulație. A treia bancnotă din plastic va fi cea de 20 de lire, aceasta urmând să fie lansată în 2020.
Bancnotele din polimer sunt mai rezistente și mai greu de falsificat, însă introducerea lor în Marea Britanie a generat o întreagă dezbatere publică deoarece materialul din care sunt fabricate conține grasime animală.
Mai mult de 130.000 de cetățeni au semnat o petiție prin care îi cereau băncii centrale să nu mai folosească, în procesul fabricației, seul provenit de la oi sau de la vaci, și să vină cu alternative vegetale.
Banca Angliei a anunțat, recent, că va continua sa folosească grasimea animală la fabricarea banilor, pentru că alternativele vegetale, cum ar fi uleiul de palmier, ar fi și mai scumpe și ar crea probleme în ceea ce privește mediul.
După ce a făcut o analiză a costurilor pe care le-ar implica folosirea grasimilor vegetale, Banca Angliei a informat că folosirea uleiului de palmier ar costa 16,5 milioane de lire sterline (peste 21 mil. dolari) în următorii 10 ani, un preț foarte mare pentru plătitorii de taxe.
Bancnotele din polimer conțin mai puțin de 0,05% grăsime animală, folosită în procesul fabriației, cu rolul de a face banii mai alunecoși și mai ușor de folosit. În întreaga lume sunt în jur de 30 de țări care folosesc acest material la fabricarea bancnotelor, inclusiv Romania, pentru că este mai rezistent și mai greu de falsificat.
Mai multe despre:
#lire sterline#Banca Angliei
Pe acelasi subiect: