Tara cu cei mai fericiti locuitori, pe cale sa intre in depresie. Criza din China inchide "robinetul cu noroc" al Australiei
Dupa o crestere neintrerupta, vreme de 22 de ani, Australia se numara printre cele mai bogate economii mondiale. Dar cum tara si-a bazat dezvoltarea pe exporturile de carbune si minereuri de fier, in special pe piata din China, care acum este in declin, norocul australienilor este pe sfarsite.
Australienii obisnuiau sa se numeasca "poporul norocos", dupa titlul unui best-seller din anii ’60, care vorbea despre cum agricultura din tara a dus la crearea unei societati stabile, prospere si egalitariste.
Insa avutia nationala, bazata pe exporturile de minerale, este acum afectata de prabusirea pietei asiatice, asa ca tara este nevoita sa improvizeze, apeland la reparatii rapide, politici si legi schimbate in graba si strategii economice ciudate, scrie Japan Times.
Guvernul australian incearca acum sa puna bazele unei mai bune relatii militare cu Japonia, despre care sustine insa ca nu va afecta legatura comerciala pe care o are cu China.
Intre timp, industria din tara este afectata de evolutia dolarului australian, care s-a devalorizat in ultimele luni. Aceeasi depreciere a dus si la decizia Ford de a-si inchide productia din Australia, dupa 90 de ani, ceea ce a facut ca 1.200 de persoane sa isi piarda locurile de munca. In mod similar, General Motors anunta in aprilie ca va reduce cu 500 numarul joburilor puse la dispozitie in tara, din aceleasi motive.
"Faptul ca ne-am bazat doar pe dolar pentru a spori competitivitatea a fost insuficient pentru planurile economice care ne asteapta. De aceea, Australia trebuie sa imbratiseze astazi o noua agenda nationala", a declarat prim-ministrul Rudd.
Rata somajului din Australia a atins cel mai inalt nivel din 2009, intr-o perioada in care discursul de realegere al premierului Kevin Rudd se bazeaza tocmai pe managementul economic al tarii, relateaza Bloomberg.
Australia, a 12-a economie a lumii, incearca sa isi echilibreze economia, dorind o crestere si in sectorul de productie, constructii si cheltuieli locale.
"Observam o piata a muncii care este inca in stare buna, pentru ca inca mai creeaza locuri de munca, dar dezamagirea vine din faptul ca nu genereaza suficiente joburi cat sa opreasca somajul din cresterea pe care o inregistreaza. Acest trend in urcare, ce exista deja de ceva vreme, continua laolalta cu o economie care se misca sub prognozele sperate", a spunsMichael Blythe, economist sef la Commonwealth Bank of Australia, din Sydney.
Tara a fost numita in mai multe feluri de-a lungul timpului, de la Oz, la Taramul de Jos sau "Natiunea norocoasa", tocmai datorita abilitatii sale de a se mentine departe de criza, parte gratie resurselor naturale de care dispune.
Ca o confirmare a acestui fapt, Australia a ajuns acum cateva luni in fruntea listei celor mai fericite natiuni din lume. Indexul Better Life al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, ce face un clasament al celor mai dezvoltate economii din lume, a plasat-o pe primul loc, noteaza Wall Street Journal.
Criteriile folosite in stabilirea topului au fost tocmai numarul de locuri de munca, venitul, mediul inconjurator si sanatatea.
Australienii ocupa prima pozitie pentru al treilea an consecutiv, devansand Suedia si Canada, tari de asemenea recunoscute pentru standardele lor inalte de viata si economia sustenabila.