La Lisabona, metroul si navetele fluviale care asigura legatura intre cele doua maluri ale fluviului Tejo se aflau in greva pentru toata ziua de joi. 

In schimb, transportul aerian urma sa fie putin afectat, dupa ce controlorii de trafic aerian nu au depus un preaviz pentru greva. ANA, compania care gestioneaza aeroporturile portugheze, le-a solicitat pasagerilor sa verifice daca zborul lor este mentinut, inainte de apleca spre aeroport. 

Principalele porturi din tara urmau, de asemenea, sa fie afectate puternic de catre aceste proteste. 

Scoli, spitale, tribunale, administratii, servicii de posta, biblioteci, muzee sau servicii de salubrizare urmau sa isi reduca nivelul de activitate, informeaza Mediafax.

Obiectivul acestei greve este sa protesteze "contra masurilor de austeritate" aplicate de anul trecut de catre Guvern in schimbul unui ajutor financiar international in valoare de 78 de miliarde de euro, a declarat Armenio Carlos, liderul CGTP, principala confederatie sindicala din tara, care a convocat aceasta prima greva generala din acest an. 

Greva mai vizeaza, in opinia sa, sa se opuna "dereglementarii pietei muncii si modelului salariilor mici (...), o tentativa machiavelica de suprimare a dreptului la munca". 

Guvernul portughez, care s-a angajat pe langa creditorii sai internationali (UE-FMI-BCE) sa reformeze economia, se pregateste sa adopte o reforma a Codului Muncii ce prevede o flexibilizare a programului de lucru si concedierilor, dar si suprimarea unor zile libere si de concediu.  Joi dupa-amiaza, in principalele orase portugheze sunt prevazute zeci de mitinguri si manifestatii.